19 May2025

Întâlnire cu carstul, drumeție în Padiș

Ovidiu M.
Întâlnire cu carstul, drumeție în Padiș

 Padișul se situează pe primul loc din țară în ce privește întinderea și complexitatea formelor carstice. Aici se întâlnește o mare varietate a formelor de carst, pe distanțe relativ scurte. Este motivul principal pentru care a ajuns o destinație de interes în rândul iubitorilor de natură.

Drumeția a fost planificată ca o extensie recreativă pentru harnicii voluntari care au muncit la plantarea puieților pe Valea Feredeului. Împădurirea a decurs excelent sâmbătă, cu rezultate bune. Vremea nu arăta grozav duminică, era o zi cu vreme închisă, așteptam o ploaie ușoară în a doua parte a zilei. Cu toate acestea ne-am adunat un numar de 43 de participanți la drumeție, semn că nu era de irosit o ocazie de vedea/revedea o parte dintre unicele forme de pe platou.

 A fost planificat un traseu în circuit, cu dificultate medie, în jur de 17 Km cu 900 m D+ pe bucla lungă. Traseul putea fi scurtat prin Poiana Glăvoi, bucla scurtă compunea o drumeție ușoară cu 250 m D+ și adunau vreo 9 Km.

Circuitul pleca de la stâna din Poiana Bălileasa. Poiana Bălileasa reprezintă o uvală ca formațiune de carst, adica o poiană amplă, deschisă, rezultată în urma compunerii mai multor doline mari. Se știe că dolina este cea mai comună și des întâlnită formă din relieful carstic. Se pot întâlni zeci dacă nu sute de doline la o dumeție prin Padiș, cum a fost și situația acestei ture. Prima desținatie a fost Poiana (Uvala) Răchita. Aveam să trecem de la Bălileasa peste culmea Răchita, pe o veche potecă a localnicilor. În șaua de pe culme se afla o poieniță rotundă.

Între CAR Cluj și Uvala Răchita există o conexiune mai veche. Este locul în care sute de voluntari s-au implicat în acțiuni de igienizare. În acțiunea de  igienizare din 2021 și continuarea din 2022 au fost igienizate doline și Avenul Răchita. După 3 ani par să reapară deșeuri prin câteva doline din zone mai umblate. Este un semnal că sunt necesare măsuri mai drastice pentru combaterea proastelor obiceiuri a unor oameni.

Vizităm Avenul Răchita după care ne îndreptăm spre urmatorul obiectiv, urcăm o culme, mai dăm de o poiană rotundă, coborâm o vale, ajungem în Poiana Ponor.

Poiana Ponor este una dintre puținele polii din munții României. Polia este depresiune carstică închisă, de mare întindere, mărginită de versanți abrupți care îndeplinește dubla condiție, de a avea atât izbucul, cât și ponorul. Este o poiană misterioasă în care au loc fenomene unice: lacul temporar la topirea zăpezilor și ceața de Padiș.

De aici ne împărțim în doua grupuri, primul scapă neplouați și revin la mașinile din Poiana Bălileasa prin Poiana Glăvoi. Al doilea grup continuăm pe marcajul comun PA PG, peste culmea Vamița, apoi coborâm spre următorul obiectiv: Cetățile Ponorului.

Cetăţile Ponorului este cel mai mare complex carstic din România, atracția majoră fiind peștera și celebrul portal de la intrarea în peșteră, și el cel mai grandios portal din țară. Acesta este punctul cel mai coborât al întregului platou carstic al Padișului (950 metri). Nu coborâm în peșteră, continuăm traseul ocolitor care merge pe lângă pereții verticali, mergem la cele trei balcoane. La balcoane există belvedere cu pereți de până la 300 m.

Continuăm apoi spre Avenul Borțig. Avenul are o lungime totală de 150 m şi adâncime de 54 m pe care o obţine datorită unei galerii scurte ce dă acces la o sală de mari dimensiuni. Avenul este situat deasupra traseului subteran al Cetăţilor Ponorului, accesul fiind însă împiedicat de blocul de gheaţă. Blocul de gheaţă pe care-l adăposteşte avenul se situaeza pe al doilea loc din ţară, dupa Gheţarul Scărişoara, situat tot în Parcul Natural Apuseni.

Continuăm, urmează Pietrele Galbenei, un alt loc cu belvedere, una intermitentă cauzată de ceață. De aici încep să își facă apariția picuri răzleți de ploaie.

Coborâm apoi în Groapa de la Bârsa, ajungem în gura Peșterii Neagre apoi Tăul Negru, lacul suspendat pe care îl găsim tulburat de ploile recente.

Revenim la mașinile din Poiana Bălileasa pe marcajul turistic BG, durata totală a traseului fiind de circa 7 ore.

Este un circuit fain care se recomandă celor care vor să întâlnească o variație a formelor de carst specifice Padișului.

 

Ovidiu Motioc

 

selecția foto: https://photos.app.goo.gl/VsnG2wVLZ5c3hetv7