Igienizare în zone greu accesibile, Padiș II

Încă o inițiativă reușiă, încă un pas spre un Padiș mai curat. Este știut că Apusenii oferă cea mai mare, spectaculoasă și importantă zonă de carst împădurit din România. Este paradisul carstului, un joc al apei la exterior, dar mai ales la interior, o varietate de relief incredibilă, o multitudine de formațiuni atât de unice și apreciate.
Popularitatea și accesul ușor, cu mașinile, atrag anual un numar însemnat de vizitatori în Padiș. Pare a fi o armonie aparentă. Există o conexiune a oamenilor cu natura, oare și pentru natură este la fel?
Acțiunea de igienizare din Padiș a reprezentat o nouă provocare, la fel ca și anul trecut, una dintre cele mai grele încercări în materie de igienizări. Igienizarea în Padiș este dificilă, nu avem o acțiune convențională de colectare a deșeurilor de la suprafață, este necesară extragerea acestora din adâncul avenelor sau de sub pământul din doline. Acțiunea de igienizare a fost convertită într-o acțiune de săpături, asemănătorare cu cu cele arheologice, scopul final fiind de a colecta deșeurile ascunse sub pământ și a evita astfel descompunerea acestora. Plasticul descompus va fi transportat ulterior prin rețeaua apelor din subteran, ajungând într-un final în pânzele freatice. Pânzele freatice sunt ape subterane care se găsesc pe primul strat impermeabil de la suprafața pământului care alimentează izvoarele, fântânile influențând formarea și proprietățile solului. De aici provine mare parte din apa consumată de oameni.
Mari nedreptăți pentru natură și sănătate au fost comise în Padiș, pe de o parte proastele obiceiuri de a arunca gunoaiele în natură. Rolul gropilor de gunoi a fost transferat de la abruptul văilor la doline și avene. Zeci de formațiuni de carst au colectat cantități însemnate de deșeuri istorice.
Vin apoi decizii recente neinspirate a unor autorități, o încercare de a “scăpa” rapid de deșeurile istorice prin acoperirea acestora cu pământ. Extragerea și colectarea deșeurilor îngropate devenine mai anevoioasă, foarte dificilă!
În jur de 100 de voluntari ne-am adunat din nou, membri ai CAR Filiala Cluj, o bună parte a echipei de administrare a Parcului Natural Apuseni și 40 de studenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport a UBB Cluj. Am dus cele necesare acțiunilor de igienizare, saci, mănuși, echipament tehnic și speo, furci, lopeți, cazmale și am inițiat o nouă răscoală împotriva gunoaielor, inconștienței, neputinței și indolențelei.
Trei grupuri de acțiune au fost formate:
Echipa aven CAR, formată din 32 de voluntari, sub coordonarea tehnică a lui Marius Florea CAR. Această echipă a continuat munca din Avenul Răchita, o acțiune tehnică complexă, la verticală, începută cu un an în urmă. Munca voluntarilor din aven a fost îngreunată de gheața și zăpada încă prezente, mult timp și efort fiind necesare pentru dizlocarea și mutarea gheții. În adâncul avenului a fost loc pentru schimburi de câte 6-7 voluntari în timp ce restul aflați la suprafață se ocupau de elevare, sortare și umplere saci pe 2 fracții de deșeuri.
Echipele din doline PNA, sub coordonarea rangerilor PNA, un număr total de 64 de voluntari echipați cu furci, lopeți, cazmale, săpălici, aceștia au inițiat sesiunea de săpături prin doline.
Echipa de conștientizare, o echipă ageră coordonată de Horațiu Popa CAR, Alina Cîrja CAR și Gheorghe Floca PNA, susținuti și de alți CAR-iști, Radu Cozma, Nuțu Radu și Iren și trei studente FEFS. Au intrat în dialog cu comunitățile locale din Padiș precum și cu turiștii surprinși, sâmbătă zona Padiș apoi duminică vizita la “comunitățile” turiștilor campați în Glăvoi.
Transportul deșeurilor colectate spre punctul de încărcare a fost asigurat de Alin Moș, directorul PNA, ajutat și de alți rangeri APNA și oameni din comunitatea locală. Ne-am bucurat de asemenea de prezența Salvamont-salvaspeo Bihor și jandarmeria montană. Mii de cadre foto au fost trase în eveniment de fotografii voluntari prezenți, Timea Izsak PNA, Florin Coraș PNA, Nuțu Radu CAR, Raluca și Ovidiu Motioc CAR, Louise Tănasă CAR.
Programul și durata:
A fost o nouă acțiune de amploare pe durata unui weekend. Ne-am adunat de vinerea seara având programate sesiuni de lucru sâmbătă și duminică. Timpul a fost împărțit între muncă, recuperare și socializare, serile fiind animate de momente artistice unice oferite de Claudiu Aftimescu. A fost apreciat și gulașul preparat de Levy, mai ales că am avut pe săturate, în sistemul “all you can eat”. Cu toată pofta și insistența nu am reușit să dovedim gulașul, spre bucuria porcilor din gospodariile din apropierea base-campului.
Se aștepta vreme rea cu ploi. Norocul a fost din nou de partea celor buni, ploaia a venit vineri noaptea, o amânare cu o ora a programului de sâmbătă fiind suficientă pentru o putea munci. Ploaia a revenit duminică începând cu ora 16 30 când noi eram deja în drum spre casă.
Rezultate și așteptări:
Raportul de cântar al AVE Bihor ne comunică circa 900 de saci cu deșeuri colectate, 2900 kg plastic și metal, 520 kg sticlă. Nu s-au adunat mii de saci de data aceasta, acțiunea având alte particularități, pentru fiecare deșeu colectat fiind necesar timp și efort alocat săpatului. Pentru a găsi și extrage toate deșeurile istorice îngropate din Padiș vor fi necesare acțiuni asemănătoare în viitor, costisitoare și anevoioase. Am găsit avenul și dolinele cum le-am lăsat anul trecut, nu au fost cumulate noi deșeuri, ceea ce demonstrează totuși că fenomenul abandonării deșeurilor a fost redus în prezent. Vom vedea ce se va întâmpla în timp.
Natura este în continuare afectată de prezența oamenilor din păcate, nu poate fi vorba de armonie și respect pentru mediu înconjurător.
La rezultatele obținute de voluntari în cadrul acțiunii de igienizare/conștientizare au fot implicați:
Organizatori:
Clubul Alpin Roman Filiala Cluj și Administrația Parcului Natural Apuseni, un parteneriat în cadrul căruia au fost organizate și alte acțiuni adresate mediului și curățeniei pe munți. Au fost împărțite sarcinile administrative și de coordonare din cadrul acțiunii între membri CAR și echipa APNA.
Sponsori:
Realizarea acestui proiect este posibil prin aportul decisiv al sponsorilor care au susținut acțiunea:
BRINEL, susținere cheltuieli logistice
UMT Software, susținere cheltuieli logistice
NetMatch, susținere cheltuieli logistice
AVE Bihor, transfer deșeuri la centrul de colectare/reciclare
Adventure Center, echipamentul tehnic și speo
MusicHub, sonorizare moment artistic
Rent-a-tent, cortul de evenimente din base-camp
Euroecologic.ro, toaletele ecologice din base camp
Casa Urșilor, ingredientele pentru gulaș
Mafcom, scule și unelte
Vom continua inițiativele munților mai curați, vom alege în 2023 alte locuri din Apuseni care vor avea nevoie de noi. La nevoie vom reveni în Padiș.
Mulțumim celor implicați în acțiunile din Padiș,
Ovidiu Motioc
pentru
CAR Filiala Cluj
galeria foto: https://photos.app.goo.gl/pEhsFZchD9c63JN6A