08 Jul2021

Igienizare în zone greu accesibile, Padiș

Ovidiu M.
Igienizare în zone greu accesibile, Padiș

Când spunem igienizare în zone accidentate ne referim la faptul că alegem acele locuri prin munti în care accesul oamenilor este dificil. Pentru oameni de munte poate deveni realizabil însă.

Intervenția în aven reprezintă una dintre cele mai grele încercări în materie de igienizări. Pe lângă aptitudini tehnice specifice este necesară și tărie de caracter. Provocarea a fost trecută de cei prezenți, cu toate ca am avut ploaia demotivantă de sâmbătă.

Platoul carstic Padiș reprezintă una dintre cele mai impresionante arii peisagistice din Apuseni, paradisul carstului din România, unde întâlnim cea mai mare frecvența și măreție a carstului, doline, izbucuri, ponoare, chei, peșteri, avene. Nu degeaba este situat într-o arie protejată, în toamna anului 2009, titlul de "Destinaţie Europeană de Excelenţă" a fost decernat Parcului Natural Apuseni, EDEN fiind un proiect al Comisiei Europene.

Ar fi bine să primim de prin Europa și cultura muntelui, degeaba avem destinații de excelență cu peisaje de o frumusețe rară dacă avem obiceiuri proaste. Concetățeni confundă avenul și dolinele cu gropile de gunoi, multe dintre ele cumulând tone de deșeuri. Pe lângă impactul vizual, cel mai grav este efectul devastator pentru mediu. Apa va circula în continuare prin acele doline și avene, specific carstului, în cele din urmă ajungând a fi descompuse și tranferate în apele ce se pierd în subteran, pentru a ieşi la suprafaţă în văile şi cheile sălbatice care mărginesc platoul Padiș sau mai grav, vor fi afectate pânzele freatice.

Acțiunea noastră a fost concentrată pe Valea Răchita, cel mai grav afectată de poluarea cu deșeuri, acțiunile dificile fiind în zona Avenului Răchita, transformat în timp în groapa de gunoi a zonei. Au fost apoi dolinele acoperite cu pământ care a îngreunat substanțial intervenția, fiind necesare adevărate săpături “arheologice” pentru extragerea deșeurilor îngopate. Au mai fost mici acțiuni de igienizare de suprafața prin zonele umblate, însă în aceste zone greu accesibile, după cum spun localnicii, este prima de acest tip. O parte dintre aceste deșeuri sunt istorice, cumulate în timp, aruncate de localnici sau lăsate de turiști, doar în ultimii ani fiind prezente servicii dedicate de salubritate. Nu știu cât timp va fi necesar pentru a înțelege oamenii că astfel de comori naturale vor trebui să rămână naturale. Padișul își poate pierde însemnătatea și interesul turistic dacă devine invadat de deșeuri sau construcții ilegale haotice.

Vremea nu a ținut cu noi de data aceasta, programul suferind modificari, adaptat fiind condițiilor meteo. Amânarea unor astfel de activități complexe este aproape imposibilă. Conform programului inițial listat ar fi trebuit să avem un weekend cu patru reprize de muncă de câte patru ore, 14-16 ore de relaxare, socializare cu seri de folk live în aer liber și 14 ore de somn.

Contrar așteptărilor,  prognoza meteo a speriat doar o mică parte dintre voluntarii înscriși, ajungând în base-camp-ul din Padiș în jur de 90 de voluntari. Aceștia au fost echipați cu zeci de furci, lopeți, cazmale, săpălici, 100 de pelerine Brinel, echipamentul tehnic iar apoi au provocat o răscoală împotriva gunoaielor. Am fost împărțiți în 6 grupe de lucru sâmbătă iar duminică ne-am reorganizat în două echipe.

Resurse, sponsori, coordonatori:

logistică, parteneri și organizare generală: Ovidiu Motioc CAR, Timea Izsak PNA

inițiator: Alin Moș, director APNA
pachete voluntari: Timea Izsak PNA
tehnică aven: Marius Florea CAR
doline: Rangeri APNA
mediu: Laura Epure CAR

suport IT: Radu Terec CAR
voluntariat media: Dep FOTO CAR Cluj prin Gabriel Păcurariu, Ovidiu Motioc CAR, APNA prin Timea Izsak și Florin Coraș

Sponsor principal:

Creatopy - o companie sustenabilă care atrage atenția asupra problemelor de mediu prin acțiuni concrete. Creatopy oferă suport acțiunilor de mediu și își dorește să fie un exemplu pentru comunitatea de afaceri din România, și nu numai. Creatopy au susținut cheltuieli logistice și premiere voluntari.

Transfer deșeuri:

Primăria și Consiliul Local Buntești, AVE Bihor

Echipament tehnic:

Marius Florea, CAR Fliliala Cluj, Travel Guide Romania, Adventure Center.

Tabăra de bază:

toalete ecologice: Logic Green

gulaș: Casa Urșilor

voluntariat gulaș: Cotyso Igna CAR

voluntariat artistic: Adriana Andreica CAR, Florin Grec CAR și Raul Bochiș

scule: Mafcom Cluj

sonorizare: Music Hub

Colaboratori și suport:

Speodava, Salvamont-Salvaspeo Bihor, Jandarneria Montana Bihor.

Premierea voluntarilor și chetuieli logistice:

BRINEL

Vineri:

Am avut parteneri în organizare Administrația Parcului Natural Apuseni, împreună cu echipa APNA ne-am împărțit sarcinile de organizare și coordonare, este un parteneriat care aduce beneficii pentru natură.

Base camp-ul a început să primească voluntarii începând de vineri, primii ajungând dimineața. Spre seară, când începeam să ne adunăm în numar din ce în ce mai mare, încep din păcate și câteva runde cu ploi, cele mai consistente din acel weekend, care nu ne-au permis să ne urmăm programul stabilit pentru acțiune. Organizatorii ar fi trebuit să pregătească pachetul de voluntar iar voluntarii să se bucure de prima seară de folk cu Adriana Andreica și Raul Bochiș în colțul de poiană rezervat pentru aceasta. Simțeam o energie pozitiva incredibilă, voluntarii nu păreau speriați de ploaie.

Sâmbătă:

Sâmbăta avea să debuteze cu câteva runde de picuri în prima parte a zilei, fără ploi consistente de durată din fericire, iar apoi am avut vreme bună până seara la revenirea în tabara. Duminică a fost o zi superbă cu vreme bună.

Acțiunea debutează la ora 11, atunci a permis vremea. Începem cu rezentări ale organizatorilor iar apoi ne împărțim în grupele de lucru. Se fac trei echipe terestre PNA1, PNA2, PNA3, coordonate de rangeri APNA, care se distribuie în trei zone de lucru din Padiș, în zona Cabana Padiș și Valea Răchita. Aceste trei echipe fac o igienizare rapidă zonală după care își concentrează eforturile asupra unor doline care conțin deșeuri acoperite cu pământ. Eficiența în muncă este mult îngreunată de prezența acestui pământ. Îi obligă voluntarii să facă săpături cu furci, lopeți, lopățici și cazmale în căutarea gunoaielor. În câteva doline a fost săpat până la 2 metri adâncime, pe durata a 3-4 ore. Echipele terestre au fost ajutate și de Jandarmeria Montană , le mulțumim, îi așteptăm să se implice și la acțiuni viitoare.

Cea mai dificilă parte a igienizării revine celor trei echipe CAR1, CAR2 și CAR3 care se concentrează pe Avenul Răchita. Aceștia urmează a face intervenția pe verticală în scopul extragerii deșeurilor din aven. Pe acesta l-am găsit umplut cu gunoaie istorice până la circa 11 m de suprafață, fiind prima intervenție de acest tip organizată vreodată. Acțiunea în aven a fost coordonată tehnic de CAR prin Marius Florea, acesta echipează avenul cu corzi, scripeți, anouri, carabiniere, blocatoare și alte echipamente speo specifice iar voluntarii sunt protejați cu salopete speo impermeabile, mănuși, hamuri, căști și scule/uneltele necesare, toate puse la dispoziție de organizatori.

Ne împărțim sarcinile la aven, 4-6 oameni/schimb intră în aven, aceștia se ocupă de umplerea big-bag-urilor care mai apoi sunt elevate la suprafață de o echipă de 8-10 oameni. Odată ajunse la suprafață, deșeurile sunt sortate de o altă echipă de 4-6 oameni care le transferă în saci pe fracții de plastic/metal, sticlă și rezidual. Puțina hârtie găsită a fost afectată de intemperii și plasată în fracția nereciclabilă. În această primă zi ne-am bucurat de ajutorul Salvamont-Salvaspeo Bihor și Speodava în aven, pentru care le mulțumim, am simțit aportul lor.

În jurul orei 19 ajung ultimii voluntari în base camp iar în scurt timp ajunge gulașul. Cum vine vorba de relaxare apare din nou și ploaia prompt, ne dă o serie scurtă care ne acompaniază la masă iar vremea devine inchisă apoi cu risc de ploi. Din inițiativa lui Raul Bochiș, unul dintre artiștii prezenți în eveniment se naște o idee de a bate la ușa Complexului 5 Casuțe. La 5 Casute ni se oferă un spațiu interior iar noi oferim la schimb un cadou constând într-o chitară acustică Fender. Cei interesați de programul artistic se transferă la interior unde are loc un mini concert de folk. Ploaia asta a fost o învățătură pentru următoarele acțiuni, vom aduce o scenă acoperită pentru artiști și corturi mari de ploaie pentru cel puțin 150 de oameni.

Duminică:

Duminică aveam parte de vreme bună pe toată durata zilei. Luând în calcul condițiile de lucru dificile și vremea ploiasă, anunțăm pe participanți că programul este unul “open” pe durata acțiunii în ambele zile, le aducem la cunoștință că se pot retrage în orice moment dacă vor considera că sunt în afara zonei de confort iar programul anunțat de organizatori este opțional.

Pentru ziua de duminică rămânem în jur de 50 de voluntari, cea mai mare parte rămași de sâmbătă iar câțiva înscriși doar pentru ziua de duminică. Ne împărțim în două grupe formate integral din membri și simpatizanți CAR, împreună cu rangerii PNA. Un grup de circa 18-20 persoane continuă în zona terestră nefinalizată în ziua anterioară. Se fac săpături prin doline problematice, dintre cele acoperite cu pământ. Restul ne concentrăm pe Avenul Răchita, acolo ne strângem un numar total de circa 30 de oameni.

Nu reușim să extragem în totalitate cantitatea de deșuri din aven, nici din dolinele îngopate, estimez că va fi necesară cel puțin încă o acțiune asemănătoare. Am găsit necesare pentru viitoarele acțiuni și abordarea directă a comunităților locale în cadrul unor demersuri de conștientizare în speranța diminuării poluării din Padiș.

După cele două zile se estimează că au fost colectați circa 1000 de saci de 120L. Saacii au fost transferați prompt, în timpul acțiunii, de către AVE Bihor. Raportul AVE în urma probei la cântar ne arată următoarele: 6,46 tone de deșeuri din care 4,84 tone rezidual, 1,14 tone plastic/metal, 0,48 tone sticlă. Nu aceste date impresionează ci atitudinea oamenilor prezenți în acțiune. În ciuda unor condiții tehnice dificile cu ploi au continuat acțiunea, fapt ce ne spune multe.

Ne vom revedea în Padiș la anu pentru a termina ce am început acum, sperăm pe vreme bună. Ne dorim munți mai curați !

 

Ovidiu Motioc

 

galeria foto: https://photos.app.goo.gl/794noW8qAsz33Lye7