Drumeție pentru studenți în Masivul Vlădeasa

În ultimii ani, în special după pandemie, tot mai multă lume a început sa meargă la munte și, inevitabil, asta a dus și la o creștere a accidentelor montane. Pe noi acest lucru ne-a motivat sa începem seria de prezentari de “educație montană si ecologică” atat in facultati cat și în licee. La aceste prezentări am considerat ca e oportun sa introducem si o parte practica și să organizăm o drumetie in natura cu o parte din participantii de la prezentările noastre. În 25 mai am organizat o drumeție pentru studenții care au participat la sesiunile de eduatie montana. Invitația la drumetie a fost deschisa pentru orice student, dar au avut prioritate cei care au participat la sesiunile de educatie montana. Astfel, am avut plăcerea sa observam ca majoritatea studentilor veniți la drumeție au luat parte la una din prezentări, cei mai mulți luand parte la cea mai recentă prezentare, cea din 22 mai de la Cantina Hașdeu.
Am incercat sa organizam drumetia aceasta in asa fel incat sa ajungem la un număr cat mai mare de studenți, dar pentru a putea face asta și în special pentru a face asta în siguranța am avut nevoie de doua lucruri esențiale: de voluntari pentru coordonare și de transport. În prima faza pentru coordonare s-au alaturat doi oameni de baza, Lusu si Adrian iar apoi spre bucuria mea ni s-au alaturat din mers încă o mulțime de colegi, ajungand în ziua evenimentului sa fim în total 14 voluntari. Pentru transport clubul a reușit sa ne asigure cu ajutorul sponsorului nostru Betfair, doua microbuze si astfel am pus la bătaie 38 de locuri pentru studenți. Din aceste locuri în ziua evenimentului s-au ocupat 36 dintre ele.
Ne-am intalnit sambata dimineața la ora 8:15 în parcarea de la Sala Sporturilor Horia Demian unde microbuzele ne așteptau deja. Am făcut prezența participanților iar pe la 8:35 am plecat spre Rogojel. Drumetia urma sa o facem cu plecare din Rogojel spre Varful Vladeasa. Am ales acest traseu pentru ca nu prezinta pasaje tehnice sau expuse si pentru privelistile îndepărtate pe care le oferă. În jur de ora 10 am ajuns în Rogojel unde ne-am regrupat cu restul colegilor voluntari și am pornit la drum pe triunghi albastru spre Cabana Vladeasa. La cabana studenții au avut parte de o surpriză din partea clubului. Am organizat o tombola cu premii, unde s-au castigat de la buff-ur, la hărți, briceaguri, frontale și chiar si o pereche de bețe de drumetie. Surpriza a fost foarte bine primită, ea a avut ca scop sa îi motiveze sa merga mai mult pe munte și mai în siguranță. Dacă pana la cabana drumul a fost doar o plimbare, de aici în sus a urmat o urcare puțin mai sustinuta. Prognoza ne-a anunțat vreme buna în prima parte a zilei, dar norii s-au adunat în jurul nostru și ne-au stropit din cand in cand cate un pic, totuși într-un final am fost ocoliți de vremea rea. Urcarea sustinuta, terenul puțin mai dificil și ritmurile diferite de mers au împărțit grupul într-un șir foarte lung, dar care a fost permanent supravegheat de la un capăt la altul de voluntarii clubului pentru ca nimeni sa nu ramana în urmă. Din cand in cand, am făcut cate o pauza de regrupare și socializare. Cu toate pauzele acestea tot am avut un ritm general bun și în jur de ora 14 eram cu toții pe varf. Pe varf am luat o pauza mai lunga de masa și poze. Inițial am luăm în considerare ca o parte din noi, sau tot grupul, sa continuam traseul circuit care trece pe la Pietrele Albe, dar în cauza ca norii se întunecau în jurul nostru am hotarat sa ne întoarcem cu toții pe traseul pe care am venit. Drumul înapoi spre cabana a mers mult mai repede, astfel, în jurul orei 15:40 eram ajunsi cu toții înapoi la cabana. La cabana am făcut o pauza de ciorba, plăcinte și inghetata. Cat am stat acolo s-a pornit o repriza mai zdravănă de ploaie iar noi ne-am refugiat în foisor sau în cabana. Ploaia nu a ținut mult iar după ce s-a oprit, am luat-o încet spre autocare. În jur de 17:30 eram toți în autocare și în drum spre Cluj.
Experiența a fost una foarte interesantă și plăcută atât pentru studenți cat și pentru noi, voluntarii. Studenții care au participat s-au reunit de la mai toate facultatile din Cluj. Totodată, ei au avut grade de experiență și pregătire montane foarte variate. Pentru unii din ei a fost prima data pe munte în timp ce pentru alții cu experiența a fost doar un prilej de socializare și de a cunoaște mai bine Clubul Alpin și cu ce se ocupa el. Indiferent de nivelul de experienta, initiativa noastra a fost foarte bine primită și asta ne motiveaza sa ne dorim sa mai organizăm astfel de evenimente.
Unul din scopurile clubului este sa dezvoltăm o comunitate de montaniarzi sanatoasa si responsabilă, iar pentru a face asta e bine sa investim timp și energie în cei mai tineri dintre noi. De aceea ne propunem sa investim în continuare în proiectele de educație montană pe care le derulam în facultăți, licee și școli.
Multumiri voluntarilor fără de care acest eveniment nu ar fi avut loc: Mihaela și Marcel Giurgea, Adrian Brîndușan, Iulia Cioban, Horațiu Oancea, Lavinia Oros, Vlad Pascu, Bianca și Flaviu Zaharie, Olga și Călin Musteață, Ioana și Lucian Fechete. Nu în ultimul rand speciale lui Mircea Ignat care s-a ocupat de procurarea transportului și a premilor pentru tombola.