19 Aug2021

Tura MTB Muntii Muntele Mare: Rezervatia Naturala Molhasurile Capatanii

Alina C.
 Tura MTB Muntii Muntele Mare: Rezervatia Naturala Molhasurile Capatanii

În dimineaţa de 7 august am pornit spre Măguri-Răcătău în formula Alina C, Alexandra V şi subsemnatul. Parcam maşina după intersecţia drumului de pe Valea Somesul Rece cu drumul care urcă în satul Măguri şi începem urcarea uşoară pe primul amintit. Suntem întâmpinaţi de răcoarea dimineţii şi de o plăcuţă ceaţă care pluteşte deasupra suprafeţei apei din râu.

Traseul continuă pe Valea Irisoara, pe care cotim la stânga, pe un pod peste râul Somesul Rece, după câţiva km de pedalat pe lângă acesta. Deşi pe drumul Valea Irisoara se afla instalată o barieră, cu interdicţia accesului auto de rigoare, spre surprinderea noastră vedem mai sus pe drumul forestier diverse maşini circulând. După un urcuş constant ajungem în șaua Tina Bodganului (1538 m), unde întâlnim drumul forestier care vine de pe culme, de la grupul de colibe Dobrin, precum şi drumul forestier care urca din Valea Şoimului. Continuăm pe drumul de altitudine şi coborâm scurt si rapid la Cantonul Silvic Bogdanu, unde de această dată nu găsim pe nimeni.

După o pauză de mâncare şi apă, reluăm urcuşul in forta, spre Vârful Piatra Groşilor (1757 m), pe parcursul căruia ne delectam cu afine proaspete. Odată ajunşi pe platoul vârfului, admiram priveliştea oferită în mai multe direcţii şi ne angajăm pe drumul de culme, pe marcajul proaspăt reabilitat de membrii CAR Filiala Cluj (mulţumim!) care ne va conduce după o coborâre susţinută iniţial la Crucea Bătrânei (pe care o găsim după o scurtă căutare în pădure, la intersecţia cu marcajul banda galbenă care vine direct de la Cantonul Silvic Bogdanu) şi colibele Smidele, iar apoi, urcând pe sub Vârful Smidele (1644 m), continuând pe curba de nivel şi cu o nouă coborâre, în pitoreasca Poiana Căpăţână. După o scurtă pauză aici, ne angajăm pe drumul care coteşte puternic stânga (sud-est) şi ne conduce în Rezervaţia Naturală Molhasurile Căpăţânii.

Aici admiram peisajul parcă aparținând altei lumi (dar totuşi foarte familiar şi cald): întreaga poiană, unde sunt prezente tinoavele, este înconjurată de brazi şi este tapetata cu muşchi umed, care creează o senzaţie pe cât de neobişnuită, pe atât de plăcută la păşire. Continuăm cu încredere şi ajungem la două “lăculeţe”, formate în mijlocul poienii. Profităm de fotogenitatea peisagistică desebită a zonei, dar şi de cea a unei atracţii importante, şi anume plantă carnivoră Roua Cerului (Drosera rotundifolia), despre care Alina ne oferă multe informaţii. Continuăm cu pauza de masă şi ne angajăm în ultima parte a turei, care, deşi, ne mai aşteaptă cu doar un singur obiectiv, va însuma aproape jumătate din distanţa totală a circuitului.

Reîntorşi în Poiana Căpăţâna, cotim stânga (vest) şi străbatem un tronson de pădure şi defrişări, în care drumul este întrerupt de balti mari, care trebuie ocolite prin terenul mlăştinos tapetat cu muşchi. Ne aflăm în porţiunea numită “La Tina”. Începem urcuşul spre Vârful Balomireasa (1632 m), al cărui platou odată străbătut, oferă frumoase privelişti spre Vârfurile Muntele Mare şi Piatra Groşilor, spre, Bihor, Munţii Trăscău, deasupra cărora se întrezăresc Carpații Meridionali (deosebim în condiţii de vizibilitate redusă conturul Munţilor Retezat), precum şi spre obârşia Văii Somesului Rece.

Părăsim vârful şi ne angajăm într-o coborâre susţinută prin golul platoului, apoi prin pădure, pe sub colibele Zboru, pentru a continua, după o succesiune de intersecţii spre Munțisoru. De aici drumul va continua traseul Văii Somesul Rece, cu tronsoane alternative de coborâre, fals-plat, uşoare urcări şi iarăşi coborâre. Lăsăm în urma Cabana Blajoaia (cu căsuţele aferente şi fosta clădire a taberei şcolare, părăsită la acest moment) şi Damiș, alt grup de colibe sezoniere, (întins pe malul stâng al râului Somesul Rece). După un lung parcurs pe drumul forestier ajungem pe seară la maşină, unde simţim scăderea temperaturii pe vale, având recunoştinţa şi satisfacţia de a fi parcurs un traseu complex, cu multe obiective, care reuşeşte să suprinda perfect esenţa specificului zonei. Le aduc mulţumiri domnului Dinu pentru informaţiile utile oferite despre această tură, precum şi Alinei, pentru întreg suportul logistic, dar şi bogat informaţional.

Ture cât mai frumoase,

Alex G

P.S. Tura s-a ținut în paralel cu tura MTB de Cindrel a lui Radu C, căruia îi mulțumesc pentru înțelegere. Astfel, în măsura posibilității, voi incerca sa reorganizez în acest sezon o tură similară ca destinație, pentru a include și alte obiective și a invita mai mulți membri.