Toamna pe Via Transilvanica

Încă nu sunt sigur dacă am mers la toamnă sau am dus-o noi în tura pe Via Transilvanica, a fost o sincronizare perfectă. Deși aveam ceva rețineri că nu vom găsi culori cu întârzierile climatice, a fost bine. A fost bine, toamna a onorat întâlnirea cu noi și a debutat așa cum ne așteptam pentru tura planificată să deschidă festivalul culorilor din planul de activități în 2023.
Tura pe culmile blânde ale Bârgăului a adunat din nou un numar mare de participanți, peste 60 de montaniarzi ajungând la această întâlnire. Apetitul de munte al participanților a umplut frumosul campus Tașuleasa Social. Pe lânga peisajele frumoase de pe VT, aveam întâlnirea cu Alin Ușeriu, părintele Via Transilvanica. Au fost ingredientele principale care ne-au umplut într-un mod plăcut cele două zile și jumătate.
Munții Bârgăului sunt munți mai blânzi care se aseamănă pe alocuri cu Apusenii, o întindere mai redusă ca suprafață, dar mai ales ca înălțime, o tarniță larg extinsă între munții înalți ai Rodnei și masivul vulcanic al Călimanului. Aspectul general este unul de dealuri rotunjite dintre care ies câteva vârfuri piramidale și împădurite, imense corpuri subvulcanice care se ridică la o altitudine ceva mai înaltă, cei mai înalți din masiv fiind Heniu Mare cu 1.611 m și varful cu denumiri multiple Oala=Gogoașa=Miroslavei cu 1.605 m. Tura noastră a avut loc în partea sudică a masivului, pe “frontiera” cu Călimanul. Ne-am învârtit în jurul Tihuței și Piatra Fântânele într-un circuit de două zile. Acesta a însumat circa 47 de km, am oscilat la o altitudine între 730 și 1300 m, o parte dintre acești km fiind parcurși pe Via Transilvanica. Ne-am bucurat ochii și sufletele cu blândețea unor peisaje pitorești care tocmai începeau să prindă culorile toamnei.
Vineri seara ne-am adunat în campus, primii înscriși primind cele 30 de locuri din cabanele campusului, restul optând pentru corturi sau alte pensiuni din zona Piatra Fântânele.
Sâmbătă aveam prima tură, ne transferăm mașinile în poiana cu locul de picnic Valea Străjii, lângă drumul național. De acolo aveam de parcurs o porțiune de 24,5 Km cu circa 800 m D+ care ne oferea o mare varietate de peisaje, finish-ul zilei fiind în campusul Tășuleasa.
Începem cu explorarea văii Bârgăului, parcurgem porțiunea dintre valea Lăzăroaia și baza culmii Toader. Urcăm apoi pe culmea Toader pe care o parcurgem integral. Câștigam ușor altitudine, intram în zona de molid, acolo găsim o înșiruire de poieni faine, Poaina Toader, Poiana Vinului și Poiana Ciungilor.
În Poiana Ciungilor facem pauza mare, poiana era situata chiar sub Vf. Comului iar de acolo aveam superbe vederi panoramice asupra culmilor care înconjurau Piatra Fântânele. De acolo începeam coborârea pe banda roșie a Călimanilor. Zona împădurită o găsim grav afectată de doborâturi de vânt așa că facem un slalom de circa o oră și jumătate printre trunchiurile molizilor doborâți la pământ. Ieșim din pădure pe Piciorul Lung unde găsim asfaltul care mergea spre Piatra Fântânele. Nu mergem mult pe asfalt, cotim dreapta în Poiana Zimbrului apoi urmăm culmea până aproape de Piscul Vameșului. Trecem drumul național iar apoi coborâm pe valea Iliuța Calului după care urcăm pe Piscul lui Todișcă. Pe Piscul lui Todișcă întâlneam VT pe care o urmăm până în Campusul Tășuleasa, găsim aici prima porțiune din Drumul Romanilor cu pavaje intacte.
În campus aveam seara “festivă”, o cină gustoasă urmată de proiecții despre Via Transilvanica și discuții cu Alin Ușeriu despre VT și posibile modalități în care putem sprijini acest proiect amplu. Seara se încheie pe acordurile de chitară ale lui Stefan Halus la un foc de tabără.
Duminică aveam planificat un traseu în care ne petreceam majoritatea timpului pe Via Transilvanica. Varianta lungă avea 21.5 Km cu 430 m D+ iar varianta scurtă cam jumătate.
În prima parte am parcurs porțiunea din VT între Tășuleasa și Ciosa apoi am revenit pe Drumul Romanilor pe ruta Dealul lui Maxim - Valea Iliuța Bogza. Parcurgem Drumul Romanilor până pe Dealul Zimbroaiei apoi continuăm pe culme până la Lăzăroaia. Coborâm pe Valea Lăzăroaia la mașinile lăsate cu o zi înainte.
Deși am fost cam mulți pentru o drumeție montană, grupul a fost unul fain și compact. Am fost fascinați de peisajele pitorești și de culorile care ne-au bucurat privirile, în sfârșit a venit toamna !
Vom reveni cu plăcere pe Via Transilvanica și pe culmile Bârgăului.
Ovidiu Motioc
Galeria foto: https://photos.app.goo.gl/zhzHypKiyHzAGAWV7