30 May2021

Stagiu de catarare trad cu Leslie Fucsko la Vadu Crisului

Stagiu de catarare trad cu Leslie Fucsko la Vadu Crisului

La inceput de mai (5 - 9 mai) la Vadu Crislui a avut loc un stagiu de catarare trad cu Leslie Fucsko (UIAGM/IFMGA, GHM). Au participat 5 persoane (Virgil Litan, Rares Asăvoaiei, Adrian Rendiuc, Cosmin Salagean, Alex B).

Zona aleasa pentru desfasurarea stagiului a fost foarte ofertanta din punct de vedere tehnic avand sansa de a parcurge trasee de artificial, escalda si multipitch.

Ziua unu: Prima zi de stagiu a constat in evaluarea participantilor, mai precis escalata pe spituri pe trasee cu grade intre 6- si 6+ la faleza "La terase".  Ulterior au fost discutate toate elementele de echipament specifice catararii traditionale (diferenta dintre branduri si modele de asigurari mobile, specificul si utilizarea diverselor tipuri de asigurari).

Ziua doi: Dupa incalzirea din prima zi au fost repetate aceleasi trasee (si nu numai) dar de aceasta data folosind exlusiv asigurari mobile.

Ziua trei: O zi ploioasa si mohorata petrecuta in Pestera Caprei unde participantii au invatat tehnici de artificial. Initial au fost parcurse trasee usoare pe spirturi pentru a exersa utilizarea scaritelor si a fifi-urilor. Ulterior, folosind mobilele, a fost parcurs tavanul pesterii la artificial. In paralel doritorii au urcat pe hornul din dreapta pesterii un traseu de escalada in maniera clean.

Ziua patru: Prima parte a zilei a constat in escalada clean la faleza de langa Pestera Caprei fiind urmata de inca o sesiune de aid (de aceasta data au fost batute si pitoane).

Ziua cinci: Examenul stagiului a fost parcurgerea Crestei Abrupte (Sörös) 3A, 6a pe mobile (singurele ancore fixe folosite fiind cele din regrupari).