30 Jan2025

Seria de ateliere de inițiere în escalada la panou

Vlad P.
Seria de ateliere de inițiere în escalada la panou

Ce a fost acest atelier?

Acesta a fost un set de ateliere cu scopul de a oferi o introducere graduală în lumea escaladei sportive. Activitatea a fost împărțită în trei workshopuri (Inițiere + Cățărat manșă, Cățărat cap de coardă și Căderi în coardă) desfășurate pe parcursul a două luni. Informațiile au fost foarte bine prezentate de mentori la începutul fiecărei sesiuni, urmând ca apoi să trecem la partea practică, în care am aplicat și repetat cele învățate sub supravegherea unui mentor. Toți participanții am învățat atât partea de cățărat, cât și cea de filat, iar expunerea treptată la disconfortul și adrenalina unei experiențe noi a fost graduală, controlată, dar și incitantă.

Ce a cuprins atelierul?

Prima întâlnire a avut loc la sala de escaladă Gravity și a început prin cunoașterea mentorilor și a celorlalți participanți. După aceea, am învățat cum să facem o încălzire riguroasă înainte de sesiunea de cățărat, iar apoi am trecut la partea teoretică în cadrul căreia ne-au fost prezentate tipurile de corzi, diverse dispozitive de filat, bune practici legate de cățărat și filat și, în cele din urmă, cum să facem nodul “8 prin urmărire”. După ce fiecare a realizat corect acest nod, am început să ne obișnuim cu panoul de escaladă, mai întâi fiind asigurați cu un dispozitiv de auto-belay, iar mai apoi fiind filați cu un dispozitiv de asigurare cu frânare asistată – GriGri. Pe rând am fost puși și în ipostaza de filator pentru a ne familiariza și cu această latură a acestui sport de echipă.

A doua întâlnire a fost despre cățărarea cap de coardă și s-a ținut la Skai. După ce fiecare dintre noi a fost confortabil cu urcatul manșă, mentorii ne-au prezentat cum urci primul pe un traseu și cum trebuie să te asiguri din buclă în buclă de-a lungul peretelui. S-au exersat inițial tehnici de clipping a corzii în bucle echipate cu ambele mâini pe rând și apoi am trecut la cățăratul efectiv. În teorie escaladarea în sine nu diferă cu mult față de cățăratul manșă, dar frica căderii era mult mai mare, ideea că poți cădea o distanță mai mare fără să fii complet asigurat de sus a fost challenge-ul principal pe care urma să îl abordăm în atelierul următor.

A treia și ultima sesiune s-a ținut la Centrala de Escaladă și a avut ca și focus căderile în coardă. Astfel am învățat cum să ne aruncăm și să ne redresăm pe perete în cazul unei căderi, și cel mai important cum să filăm dinamic pentru a reduce șocul simțit de cățărător. În teorie totul suna bine, dar a fost nevoie de mult exercițiu și repetiție pentru a minimiza frica căderii și a crește încrederea în sine și în partenerul care te filează. Cu toate acestea la final puteam urca cap de coardă pe traseele de escaladă pentru începători, puteam cădea având încredere că filatorul e acolo pentru mine și puteam fila la rândul meu pe oricine fiind pregătit să asigur dinamic în cazul unei căderi.

Cui i se adresează acest atelier?

Acest atelier se adresează tuturor celor care nu au deloc experiență în cățărat sau celor cu experiență minimă în bouldering, via ferrata sau escaladă. Cunoștințele teoretice în domeniul escaladei nu sunt necesare înainte de participare, totul urmând a fi învățat pe parcurs. Nici din punct de vedere al echipamentului nu este nevoie de investiții în prealabil, deoarece mentorii au furnizat dispozitive de filat, corzi și câteva hamuri, iar espadrilele au putut fi închiriate de la sălile de escaladă unde au avut loc workshopurile.

 

În concluzie acest atelier reprezintă cea mai bună variantă de inițiere în lumea escaladei și îți va oferi toate cunoștințele necesare pentru a avea curajul să cațări cap de coardă pe trasee ușoare și să filezi un coechipier fără emoții.

Pentru mai multe resurse folositoare puteți accesa link-ul acesta
 

Mulțumim mult mentorilor Sânziana Rusu, Andrei Prisecaru, Alex Neicu, Teo Biter și Lucian Crișan care și-au rupt din timpul personal și au împărtășit cunoștințele lor mai departe!

Participanți: Carla C, Vlad P,  Georgiana B, Teodora P, Monica T, Manuel B, Diana T, Ciprian N.