Munții Noștri - Tura MTB Valea Ierii, Dobrin și Mănăstirea Muntele Rece - 20.05.2023

În data de 20 mai ne-am strâns Alina C, Marius F, Iren P, Ruxandra B, Andrei C, Bogdan B, Marian V, Adi T, Romeo K, Gabi O, Nicolae B, Mircea P, Sebastian C, Dorin B, Leo I, împreuna cu subsemnatul, în satul Valea Ierii, la începutul unei zile daruite de Dumnezeu cadou, ca o pauză de vreme bună, între săptămâni de ploaie și racoare. Ne începem tura cu împărţirea hărţilor oferite de partenerul Munţii Noştri, căruia îi mulţumim frumos pentru sprijin. Profităm de prilej pentru socializare şi pentru a ne cunoaşte mai bine, pentru că mai apoi să ne pornim la drum. Constatăm că Valea Calului a fost asfaltată mai mult decât era aşteptat şi începem lungul urcuş pe vale, care, după aproximativ 5 km, ne conduce la Lacul Calului, un mic lac de acumulare pe valea omonimă. Ne continuăm urcuşul prin pădure, pentru ca, după încă alţi 7 km să ajungem în şaua din creasta principală (1537 m), aflată în vecinătatea colibelor Dobrin.
De aici drumul pe care am urcat se va continua spre Valea Someșului Rece, prin intermediul drumului forestier de pe Valea Negruţa. După o pauză de socializare în creastă, ne continuăm traseul spre nord, pe Vârful Buturi (1552 m), de unde admiram priveliştea care se deschide spre vest. Urmăm traseul de creastă până în satul Oţeleşti, unde la barul local (aflat la peste 1350 m!) luăm pauza principală de masă şi ne delectam cu frumoasa privelişte care se deschide spre Valea Somesului Rece, Măguri, Mărişel, Muntele Ijar, creasta Chicera Comorii-Munțisoru şi Masivul Vladeasa. Drumul nostru va continua încă aproximativ 1 km până la o bifurcaţie, situată înaintea Vârfului Chicera lui Matei, de unde vom coti puternic spre est, pentru a ne angaja pe drumul de creastă (marcat în trecut cu semnul triunghi roşu, şi care făcea legătura dintre Finisel şi colibele Dobrin) spre Mănăstirea Muntele Rece. Drumul este preponderent împădurit, ne asumăm zonele de noroi de după ploaie, şi ne oprim din când în când, pentru a admira frumoasele peisaje care se deschid fie spre Valea Ierii, creasta Ghergheleu-Buscat şi Muntele Mare, fie spre valea Râşca, satul şi biserica Raşca, Somesul Rece, Păltinei, Vârfurile Măgura, Bătrâna şi Muntele Ijar. Bucrându-ne din plin de lungile tronsoane de coborâre, ajugam la Mănăstirea Muntele Rece, unde facem o pauză de băut apă proaspătă.
Ne angajăm pe drumul de creastă, care ne aduce în şaua Prislop (991 m), de unde poate fi admirată, peste Valea Ierii, impozanta piramidă împădurită a Vârfului Ghergheleu (1372 m). Intrăm pe ultima coborâre a acestei ture, care, pe un drum forestier meandrat ne va scoate înapoi în satul Valea Ierii. Ne luăm rămas bun, intrăm în maşini şi ne pornim spre casă, pentru a constata, că, în dupămasa zilei începute cu vreme minunată, începe ploaia torenţială. Motiv suplimentar de a fi recunoscători pentru pauza binecuvântată. Mulţumesc Alinei şi lui Marius pentru sprijin şi organizare!
"
"