22 Jun2025

La Rhododendron în Munții Ciucaș

Nándor Mihály P.
La Rhododendron în Munții Ciucaș

Dacă e iunie, atunci e Rhododendron. Și unde să te bucuri mai bine de el, dacă nu în Ciucaș? Unul dintre munții care m-a făcut să iubesc natura și mersul pe munte. Ciucașul are ceva aparte – poate liniștea, poate relieful blând sau poate culorile care explodează vara.

Munții Ciucaș sunt un loc ideal pentru o tură relaxantă. Nu depășesc 2.000 m în altitudine, dar oferă un peisaj variat, cu stâncării spectaculoase, păduri dese, poieni largi și priveliști deschise.

În luna iunie, apare și Rhododendronul (Rhododendron myrtifolium), o floare emblematică pentru zonele alpine ale Carpaților. Preferă altitudinile de peste 1.600 m și colorează pajiștile imediat după topirea zăpezilor. Deși perioada de înflorire variază în funcție de vreme, iunie este luna ideală pentru a-l căuta.

Ziua 0 – Sosirea în Poiana Muntele Roșu

Ne-am întâlnit joi seara, un grup de colegi și invitați, în Poiana Muntele Roșu, unde am campat pentru prima noapte. Un loc clasic de pornire pentru traseele din Ciucaș – accesibil și primitor.
 

Ziua 1 – Culmea Gropșoarele–Zăganu

Vineri am urmat creasta Gropșoarele–Zăganu, una dintre cele mai frumoase porțiuni din Ciucaș, cu vedere panoramică spre toți munții din jur. Ne-am abătut puțin și până pe Vârful Zăganu, apoi am coborât pe traseele marcate cu cruce roșie și bandă albastră, până în Poiana Valea Stânii. Acolo am găsit un loc de campare liniștit, cu apă aproape – perfect pentru o noapte în natură.

Ziua 2 – Spre inima masivului

Sâmbătă a fost ziua cea mai lungă. Am pornit din Valea Stânii către Pasul Boncuța, apoi am urcat pe Culmea Văii Stânii. După o zonă de pădure, am traversat o serie de poieni largi și frumoase, până la Izvorul Hoțului, unde am făcut un mic popas.

Am continuat apoi spre Muntele Chirușca și Cabana Ciucaș. Aglomerația ne-a determinat să renunțăm la masa de prânz, dar ne-am răcorit cu câte o bere înainte de a urca spre Vârful Ciucaș.

De aici, am continuat către Vârful Bratocea, în afara marcajelor. Am bivuacat într-un loc retras, dar vremea s-a schimbat brusc – vânt și ploaie măruntă – așa că ne-am retras devreme în corturi.

Ziua 3 – Coborârea prin Valea Berii

Duminică am pornit devreme spre Cabana Ciucaș, pe traseul marcat cu cruce roșie, trecând prin sudul zonei Țigăile Mari. De data aceasta cabana era mai liberă, așa că am servit rapid micul dejun și ne-am pus din nou în mișcare.

Coborârea am făcut-o pe traseul marcat cu cruce albastră, prin Valea Berii, până la Fântâna Nicolae Ioan. De acolo, am părăsit drumul și am urmat cărarea care ne-a readus în Poiana Muntele Roșu, punctul de plecare.

 

A fost o tură reușită, relaxantă și cu vreme în mare parte favorabilă. Unii dintre noi și-au reamintit de ce iubesc Ciucașul, iar alții l-au descoperit pentru prima dată, în toată splendoarea lui de vară.

Mulțumim Munții Noștri, partenerul nostru de drum, pentru sprijinul oferit cu hărți și aplicația mobilă.