La Cățărat în Vadu Crișului

Ieșirea lunară (August 2021) la escaladă
Ne-am strâns în total 8 curioși, dornici să explorăm traseele din zona Vadu Crișului. Energie să fie, fiindcă zona este foarte ofertantă atât pentru traseele de escaladă cât și pentru cele de alpinism pe mai multe lungimi de coardă.
Mai jos o să împărtășim cu voi informații despre acces, trasee, zonă de campare și nu în ultimul rând câteva sfaturi în urma experienței noastre.
Cum ajungi în Vadu Crișului?
Am ales zona și pe motiv de accesibilitate, respectiv se poate ajunge din Cluj cu trenul (2-3h) sau cu mașina (aprox. 2h). Zona aleasă de noi pentru parcare o puteți găsi la coordonatele 46°58'19.2"N 22°30'36.8"E.
Trasee și zone de cățarare
O dată ajunși între cei doi versanți am avut la dispoziție 20 de zone de ”joacă” http://alpinismbihor.ro/page/vadu-crisului :) .
În ceea ce privește traseele de escaladă am urmat sfatul unui coleg bihorean și am mers la Terasele Superioare. Aici ne-au întâmpinat nu mai puțin de 33 de trasee cu diferite grade de dificultate: de la 5 la 8-.
Fiind pentru prima oară în zonă, ne-am plimbat un pic până să descoperim drumul de la parcare către terase. Pentru cei dornici, lăsăm mai jos informațiile de acces:
- de la parcarea mai sus menționată se merge pe bandă albastră până la intersecția din punctul N 46.9660058°, E 022.5136552°
- de aici se continuă urcarea tot pe bandă albastră. Se trece de peștera Caprei, de cele 3 Peșteri ale Devențului (I, II, III). La Peștera Caprei puteți găsi deja trasee de cățărat iar peșterile Devențului ar avea potențial de bouldering. Noi am mers mai departe către terase pana la intersecția ( N 46.9667489°, E 022.5117003° ) unde am făcut stănga și am părăsit traseul marcat, urmând o potecă bătută.
- se traversează în prima fază Terasele Superioare NE și doar după aceea se ajunge la destinație, respectiv la Terasele Superioare. Sursa pentru prima poza din galerie și informații: http://alpinismbihor.ro/page/terasele-superioare-1
Dat fiind orientarea către soare am sugera parcurgerea traseelor primăvară sau toamna. Din păcate pentru noi, am fost expuși la soare aproape toată ziua, ceea ce ne-a moleșit și ne-a redus din entuziasm. Norocul nostru că am avut un pepene la mașina ce ne aștepta, astfel încât ne-am rehidratat rapid :)
Cât despre traseele de alpinism pe mai multe lungimi de coardă, 2 dintre colegii de club au fost pe următoarele:
- Grota cu Porumbei (Ferenczi) 4A, 7b+/7c -> Link
Din păcate acest traseu nu a putut fi parcurs din cauza vegetației de la baza lui.
- Creasta Abruptă (Sörös) 3A, 6a -> Link
Traseul a fost parcurs varianta prin dreapta, vezi a doua poză din galerie.
Campat peste noapte
Fiind vorba de un weekend călduros de vară am preferat să campăm astfel încât să mai profităm de o zi de cățărat. Se poate campa și în parcare, lângă mașină, dar din cauza aglomerației și a gălăgiei am preferat să căutăm alt loc.
La 200-300m (5min) de parcare pe bandă albastră am găsit un loc perfect pentru pus cortul, lângă Criș, la umbră, cu copaci înalți aflați la distanța ideală pentru amplasarea unui hamac. Am găsit acolo un Criș limpede, cristalin și curat, ideal pentru a te răcori după o zi de stat în soare.
La câteva minute după ce am deschis punga cu merinde s-au și arătat după copaci 2 vulpițe ce ne-au dat târcoale în speranța unei bucăți de slănină. Foarte creativi de felul nostru ne-am folosit de echipamentul de cățărat pentru a ne asigura mâncarea de crengile copacilor. Peste noapte dânsele s-au rotit în jurul corturilor, dar am avut noroc și nu am găsit nimic răvășit dimineața.
Chiar dacă am putut face abstracție de pașii tiptili ai ”oaspeților nocturni”, ce nu am putut noi ignora și ce ne-a trezit de câteva ori în toiul nopții au fost trenurile (8 la număr). După o cafea tare de dimineață și un mic dejun în aer liber ne-am adunat corturile, le-am dus la mașină și am mers înapoi la cățărat.
Concluzie
Timp de două zile fiecare dintre noi a avut ocazia să practice ce anume își dorea:
- trasee de escaladă pentru începători (5/6)
- trasee de escaladă care să îi provoace pe cei cu experiență (6+/7/8)
- trasee de alpinism cu mai multe lungimi de coardă
- exersat echiparea și dezechiparea traseelor.
Ca și concluzie, o să ne întoarcem în zonă fiindcă avem câteva ”restanțe” și diversitatea traseelor este de-a dreptul ispititoare. Cu toate astea, data viitoare o să mergem primăvara sau toamna și fie vom campa un pic mai departe de linia ferată, fie vom merge pregătiți cu dopuri de urechi :)
Așa deci să ne vedem cu bine, la toamnă, în Vadu Crișului la cățărat :)