Introducere in drumeția de iarnă: Munții Maramureșului - Toroioaga

Seria drumețiilor de iarnă susținute de Exsteel Engineering continuă, iar de această dată ne-am deplasat în zona estică a Munțior Maramureșului, echipați cu rachetele de zăpadă TSL (226 Rando și 325 Track Easy), care s-au dovedit a fi deosebit de utile.
Urcarea noastră a început din Baia Borșa, pe un drum forestier care ne scoate rapid în culmea Fântâna, câștigând rapid altitudine. În spatele nostru se deschid panorame superbe către Munții Rodnei, ce ne privesc „de peste drum”. Distingem vârfurile Pietrosul, stația meteo din căldarea Iezerului, dar și vârfurile Puzdrele și Laptelui Mare. Cu asemenea priveliște în spatele nostru urcarea pare mai ușoară, iar norii care încă mai poposesc deasupra culmii se spulberă în bătaia vântului ce ne așteaptă și pe noi în creastă.
După vf. Stâna lui Văratic începe porțiunea cea mai spectaculoasă a zilei, creasta alpină învelită cu omătul neatins. Suntem atenți la deplasare și conștienți de cornișele formate, adevărate capcane montane.
La ora 15:00 atingem vf. Toroioaga (1930 m), și ne angrenăm în coborâre către refugiul Lucăciasa. La finele crestei alpine, ne împărțim în două echipe, o parte ajungând la refugiu, iar o altă parte alegând ruta mai scurtă la vale. Mai jos de refugiu întâlnim marcajul Triunghi Roșu, care ne însoțește până în valea Secu. Zăpada mare, de peste 1 m, abundă pe pantele împădurite, iar rachetele TSL își fac din nou datoria.
Ajungem pe înserat în zona minieră din care s-a exploatat între anii 1950-1980 zăcământul auro-argentifer din Toroiaga, iar de aici numaidecât suntem înapoi la mașini, dupa aproximativ 10 ore petrecute pe munte.
Mulțumim partenerului Exsteel Engineering pentru că ne-a fost alături și a făcut deplasarea prin zăpadă mai ușoară!
Relatare: Radu Ioanițescu
Foto: Radu Ioanițescu, Vlad Boerescu