26 Aug2024

Impadurire Padis - Zona de Conservare Speciala - 10-12 mai 2024

Mircea V. I.
Impadurire Padis - Zona de Conservare Speciala - 10-12 mai 2024

Am întârziat mult cu postarea pentru că am ținut să fac personal relatarea. Întotdeauna, Padișul a avut o conotație specială, ceva aproape magic care mă face să mă simt diferit. Asta, împreună cu alegerea unei zone de conservare specială și cu o amânare provocată de o iarnă târzie (inițial, a fost programată pentru 19-21 aprilie, dar... a venit iarna peste noi) au sporit emoțiile organizării.

O punere în context: facem în fiecare an împăduriri în zone greu accesibile, pe terenuri degradate și afectate de doborâturi de vânt, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni și cu Direcția Silvică Cluj. Cred că suntem în al șaselea an de când facem asta și trebuie să mulțumim partenerilor noștri pentru că ne stau alături!

Anul acesta am avut sprijinul financiar al prietenilor de la Yardi, așa că tot ce ne-a rămas a fost să ne ocupăm de detaliile logistice și administrative. Lucru care nu a fost ușor, dacă ne gândim că au participat peste 130 de voluntari, dintre care mai mult de jumătate au fost membri ai clubului.

Ne-am strâns de vineri, 10 mai, în Padiș, împărțiți pe pensiuni și camere, chiar dacă unii dintre noi am sosit destul de târziu, majoritatea din Cluj. Cu toate acestea, sâmbătă dimineața am fost gata la timp, mașinile fiind încolonate pe la 08:20. Am ajuns în zona Vărășoaia, unde am făcut o scurtă ședință tehnică și am împărțit sapele de munte și apa.

Din Poiana Vărășoaia am luat-o la picior spre versanții de la vest de Cetățile Rădesei, deasupra obârșiilor Someșului Cald.

Prietenii de la Direcția Silvică și de la PNA ne-au făcut un scurt, dar necesar, instructaj. Ne-am împărțit pe echipe și sectoare și am purces la plantat puieți de molid și larice.

Trebuie spus că am acoperit o zonă de mai multe hectare și că am făcut plantări de completare în zona de conservare specială, reușind să plantăm peste 8.000 de puieți.

Am avut sandvișurile asigurate de către Leon Group. Mulțumim mult, au fost foarte apreciate de către participanți.

S-a lucrat bine și mult, cu voie bună și un vibe de zile mari. Pe la 15:45-16:00 am dat semnal că ne retragem, practic acoperisem aproape toată suprafața pe care era nevoie de completări.

De aici, la mașini, am predat sapele și, încolonați, am luat-o spre pensiunea Cinci Căsuțe, unde maestrul Levy și inimoasa Sânziana ne așteptau cu mama tuturor gulașurilor. Pentru cei ce-l cunosc pe Levy, maestrul nu mai are nevoie de nici o prezentare: o inimă mare si un talent gastronomic pe măsurăOamenii au mâncat pe săturate, căci ne învățasem minte și am pregătit cantități îndestulătoare. 😊

A urmat tombola cu premii, ne-am distrat și ne-am bucurat pentru munca făcută și pentru simplul fapt de a fi împreună pe munte, cu oameni care nu doar iubesc natura, dar pun osul la treabă ca să facă lumea asta mai bună.

Sâmbătă seara a fost program liber. S-au strâns oamenii la foc, alții la o masă cu un pahar de vin, s-a cântat la chitară și, în general, ne-am simțit tare bine, parte a unei comunități cu o energie faină.

Duminică am avut programate două drumeții: ne-am impărtit intre una mai ușoară la Poiana Ponor și cealaltă la Cetățile Rădesei, condusă de Cotyso (mulțumesc!).

Poate cel mai bine e să vă lăsăm să vedeți pozele selectate, altfel riscăm să cădem în derizoriu față de cât de bine au putut ieși lucrurile. Dincolo de toate, s-au născut prietenii noi și ne-am uitat unii în ochii celorlalți, mândri că putem fi, împreună, mai buni.