17 Jul2024

Igienizarea Lacului Drăgan

Ovidiu M.
Igienizarea Lacului Drăgan

Micuțele corturi de munte au umplut poienița din Gura Zârnii, aflată sub versanții abrupți ai Vlădesei. Nu a fost o tură CAR regulată pe munte, aveam întâlnire pentru o nouă acțiune de mediu, printre cele mai dificile, constând în igienizarea Lacului Drăgan.

Acțiunea de igienizare a Lacului Drăgan din 2024 a decurs bine, lacul a fost igienizat integral. Aceasta a avut ca parteneri principali Consiliul Județean Cluj și Administrația Parcului Apuseni. Ne așteptam să avem cea mai simplă acțiune de igienizare pe apă de până acum, aceasta din prisma dimensiunii lacului și a cantitătii ceva mai reduse de deșeuri. A fost mai dificil decât ne așteptam, fiecare sac colectat necesitând mult efort, fie pentru dizlocarea buștenilor plutitori care blocau golfurile lacului, fie pentru a parcurge distanțe lungi în căutarea deșeurilor. Este prima igienizare completă din istoria lacului, de la umplerea acestuia în anul 1987.

Este remarcabilă implicarea tinerilor în aceste inițiative, în doar 5 ore de la deschiderea înscrierilor se regăseau pe liste peste 100 de oameni. Ar fi fost dispuși din nou să ne însoțească mult mai mulți. Ne cerem scuze tuturor, relieful și particularitățile din teren nu au permis un numar mai mare de voluntari. Acesta este un semnal clar că lucrurile încep să se schimbe, vin din spate generații care nu mai tolerează lipsa de respect față de natură și nu rămân indiferenți. Peste 70% din voluntari au fost membri ai CAR Filiala Cluj, oameni cu un atașament special pentru natură. Nu vom ramâne indiferenți, acțiunile ample vor continua, ne dorim munți mai curați și comunități locale mai responsabile în relația cu natura. Au fost necesari doar 100 de voluntari pentru a ne atinge obiectivul. Dintre aceștia 51 au intrat în componența celor șase echipe de pe apă, restul fiind parte în echipa de pe uscat, echipele de conștientizare, foto sau logistică cu tabăra, transport și hrană.

Campaniile de conștientizare nu lipsesc de la acțiunile de mediu din ultimii ani, intrăm în dialog cu comunitățile din zonă, discutăm despre efectele devastatoare ale poluării cu deșeuri. Calea corectă de urmat este în direcția prevenirii poluării cu deșeuri, deși suntem nevoiți să igienizăm zone montane naturale deja afectate. Conștientizarea a fost organizată în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni, patru dintre rangerii parcului fiind alături de voluntari, asigurând coordonarea acțiunii de conștientizare. În cadrul conștientizării au fost distribuiți către localnici saci menajeri puși la dispoziție de către Fino. Echipele s-au deplasat în Lunca Vișagului, Tranișu, cătunul Alunu și la coada lacului de pe brațul Sebișel.

Lacul Drăgan este cel mai “sălbatic” lac de acumulare din județul Cluj. Este amplasat în apropiere de Vf. Vlădeasa iar în jurul lui se regăsesc versanți abrupți, împăduriți, fără asezări omenești. Relieful dificil și aria vastă de acțiune, pe cele 290 de hectare de luciu de apă, implică siguranță sporită și suport logistic.

Am fost sprijiniți de Consiliul Județean Cluj, Salvamont Salvaspeo Cluj, Prefectura Cluj, ISU Cluj și Primăria Poieni. Acțiunea a avut loc în condiții de siguranță pentru voluntari, pe apă fiind prezentă barca Salvamont Salvaspeo Cluj și barca ISU Cluj, echipajele pompierilor din Huedin. O ambulanță a fost prezentă pe baraj pe toată durata acțiunii de igienizare. Din fericire nu au fost accidentări grave care să necesite intervenția echipajelor de urgență. Suportul pe apă acordat de barcile ISU și Salvamont au făcut diferența, ei au transportat deșeurile de pe caiacele voluntarilor la punctul de colectare, astfel schema de organizare a funcționat bine, ne-ar fi fost greu fără ei.

S-a lucrat dar ne-am și distrat! Nu ratăm nici o (re)întâlnire fără clipe faine petrecute împreună, ne fac să uităm rapid de neplăcerile cauzate de deșeuri. Motorul distracției au fost artiști care ne-au făcut serile prea scurte, a fost fain! Mulțumim Cristi Holobiuc, Ștefan Halus, Claudiu Aftimescu, Ionuț Mangu, Răzvan Krivach și trupa Punct ROM. Am primit echipament audio ușor de transportat, un sunet fin de la Music Hub și lumini profi de la BYRON audiovisual & events.

Base campul a fost amenajat pe proprietăți private în Gura Zârnii, loc frumos cu deschidere la lac în care ne-am conectat cu natura. Am fost primiți cu căldură și ospitalitate, ne-au fost puse la dispoziție locația și resurse, mulțumim proprietarilor Reményik Ildikó și Dr. Velez Zoltán. Toaletele ecologice din base-camp au fost puse la dispoziție de Euroecologic.ro.

Flota pe apă ne-a fost pusă la dispoziție de oameni cu spirit civic, firme din turismul de aventură, baza de rafting Master Adventures din Vadu Crișului și Centrul de rafting Arieș - Transilvania Extreme Adventures.

Pe apă am avut la dispoziție 1000 de saci din plasă raschel puși la dispoziție de Varo. După igienizarea integrală a lacului au ramas în jur de 400 de saci, au fost umpluți deci în jur de 600 de saci. Echipa pe uscat a igienizat în jurul parcărilor de lângă baraj, coada Sebișel fiind igienizată de echipa de conștientizare. S-au strâns în jur de 40 de saci cu deșeuri de pe uscat.

Nu în ultimul rând le mulțumim sponsorilor principali care ne-au asigurat fondurile necesare: Brinel, North Highland și NetMatch.

În premierea voluntarilor s-au implicat: Muntii Nostri, Str8, Elmiplant, Brinel, North Highland, Net Match.

Vom continua inițiativele munților mai curați, vom face tot ce depinde de noi în speranța de a găsi sprijin în campaniile de igienizare și conștientizare în zonele greu accesibile din munți. Ne cerem scuze celor care nu am reușit să îi integrăm în cadrul acțiunii de la Lacul Drăgan.

Galeria cu selecția foto de la Drăgan:

>> galeria foto

Mulțumim celor implicați în acțiunea de la Lacul Drăgan.

Ovidiu Motioc

pentru

CAR Filiala Cluj.