Formațiuni de carst în Padiș

Ca să nu lungim prea mult vorba, Padiș înseamnă paradisul carstului din România. În această parte din Apuseni găsim cea mai mare concentrare de formațiuni carstice, peșteri, avene, doline, chei, ponoare și izbuce.
În weekend-ul 14-15 mai ne-am adunat peste 110 iubitori ai muntelui în Padiș pentru etapa a 2-a a împăduririi organizate în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni și Romsilva, sponsorizată de Evozon. Sâmbătă ne-am ocupat de plantat puieți de larice, molid și fag iar duminică am avut programate 3 drumeții prin Padis în cadrul evenimentului de împădurire, au fost ture cu diferite grade de dificultate și durată. Participanții au putut alege o tură pe propriul gust și dificultate în funcție de timpul avut la dispoziție. Radu Ioanițescu a propus o tură ușoară/medie, Tăul Negru - Piatra Galbena - Avenul Borțig - Cetățile Ponorului – Glavoi, Mircea Ignat o tură ceva mai provocatoare în Cetățile Rădesei, iar eu am propus o tură medie de o zi care a însumat 22 Km și o diferență totală pozitivă de circa 1.100 m. Mi-am propus să abordăm zone cât mai deschise și plăcute ochiului, zone în care să întâlnim cât mai multe formațiuni carstice. Plecăm de la Cabana Cetățile Ponorului, una dintre cele trei cabane care ne-au găzduit la împădurire, iar prima destinație a fost ponorul văii Cetății aflat în drumul nostru spre Poaia Glăvoi. Ajunși în Glăvoi nu poposim pe acolo deși nu era aglomerat. Cotim dreapta și mergem pe drum care mai apoi devine potecă până în Poiana Ponor. Poiana Ponor este unica în România, nu doar prin frumusețea sa ci datorită unor fenomene care le întâlnim doar aici. Una dintre puținele polii din munții României, depresiune carstică închisă, de mari dimensiuni, marginită de pereți abrupți unde avem atât alimentarea cu apă prin izbuc cât și ponorul care o drenează prin circuitul subteran. Aici apare uneori un lac temporar, după topirea zăpezilor sau după ploi sănătoase și mai apare un misterios strat subțire de ceața deasupra pajiștei. Am putut observa și acum nivelul fostului lac prin rămășitele de bușteni din poaiană. Urcăm apoi pe cursul văii și ne abatem puțin până la izbuc. De la izbuc trecem apa și începem urcușul pe poteca PG spre Poiana Rotundă aflată chiar pe culme. Înainte să ajungem la aceasta auzim voci și strigăte prin pădure, unele bizare, păreau niște semnale, în nici un caz strigăt după ajutor. Ajunși în culme găsim un cetățean care mai striga și el din când în când și evident că îl abordez si îl întreb dacă totul este în regulă, dacă este sănătos și nu are vreo problemă sau suferință. Omul îmi confirmă ca este totul ok și că este la o tură de căutat “bureți”, a se citi ciuperci. Mai jos de poiană dăm și peste 2 jeep-uri pe o culme fără drum în incinta Parcului în zonă protejată! Umblăm prin păduri de ceva timp să știm și noi că nu este încă vremea ciupercilor, pe acei cetățeni îi suspectam de o partidă în care în nici un caz nu vânau “bureți”.
Din Poiana Rotundă coborâm în zona Uvalei Răchita, o înșiruire superbă de poieni cu o mulțime de doline și apoi ponorul văii Gârjoaba. De acestă zona avem un atașament, va urma în curând să finalizăm acțiunile de igienizare începute în parteneriat cu APNA, Avenul Răchita și dolinele prin care se mai găsesc gunoaie. Descoperim panourile informative PNA la dolinele igienizate în 2021 fapt care ne bucură, le găsim curate și putem admira natura în tihnă.
Se apropia amiaza așa că ne îndreptăm spre căsuțe și începem să căutăm o tanti cu plăcinte. Bineânțeles că găsim la tanti Viorica niște plăcinte pe care le pomenim apoi până seara. De la plăcinte urmează să urcăm pe Vf Biserica Moțului pe poteci conturate în această parte a Padișului deși ele încă nu sunt marcate. Găsim pe vârf la foișorul cu cruce câteva grupuri de turiști, singurii de altfel de care dăm în toată bucla. Este un punct fain de belvedere asupra zonei cu construcții din Padiș. De pe vârf ținem culmea spre est iar apoi coborâm spre Șesul Gărzii unde reântâlnim marcajul TA. Trecem printr-o înșiruire faină de poieni cu stâne și doline iar sub Vf Gudapu găsim un tău. Coborâm apoi în Poaiana Băliceana unde ne surprinde din nou un peisaj parcă rupt din basme, mai ales după ce trecem de stâna. Oile încă nu urcaseră la stânile din Padiș, eram doar noi și ciripitul păsărilor. Din Poiana Băliceana urmează coborârea pe faina vale a Gârdișoarei spre cele 3 izbuce. La Izbucul mare al Gârdișoarei facem o pauză mai lungă de masă și spălat în pârâul de lângă izbuc. Continuăm apoi pe vale încă aprox 3 km și cotim dreapta pe marcaj CR, o urcare scurtă pe lângă o superbă gospodarie tradițională care nu părea locuită permanent, apoi un platou prin pădure. Imediat ce coborâm în Valea Seacă părăsim marcajul și începem din nou un scurt urcuș înspre ultimul platou al turei, Platoul Lumea Pierdută. Acest nume sonor atrage o mulțime de drumeți, fiid relativ aproape de Cetățile Ponorului și Glăvoi. Mă întreabă colegii istoricul denumirii acestui loc, nu știu să le răspund, citisem că ar fi fost un loc sălbatic și neumblat că de acolo s-ar trage numele însă treaba asta nu este valabilă acum. Este un platou carstic împădurit unde impresionează grandoarea și dimensiunea avenelor. Aleg să fac întreg circuitul din Lumea Pierdută, cum urcăm dinspre sud mergem întâi la Avenul Negru, apoi Avenul Pionierilor și Avenul Acoperit iar la sfârșit îl vedem pe cel mai spectaculos, Avenul Gemănata în care reușim să zărim ghețarul de pe peretele nordic.
Din Lumea Pierdută coborâm pe marcaj CG până pe valea Ursului de unde il părăsim și continuăm pe superbul drum de pe vale până la Cabana Cetățile Ponorului unde ne așteptau mașinile și motorul lui Marian. Am adunat în total în jur de 10 ore de mers din care circa 8 ore în traseu iar restul lălăială la plăcinte sau furați de peisaj.
Am revăzut Padișul într-un superb anotimp cu brândușele și luștele la apogeu, pe o vreme superbă. Ne vom revedea cu Padișul în perioada 1-3 iulie când vom reveni să continuăm campania de conștientizare în cadrul acțiunii de igienizare a Avenului Răchita și a dolinelor, împreună cu echipa Parcului Natural Apuseni.
Ovidiu Motioc