Drumeție și astronomie, 12-14 aug. 2021

Într-o drumeție în Munții Rodnei pe poteci unde întâlnești oameni ai ținuturilor cu stâne înconjurate de bogățiile naturii, prin păduri parcă neatinse cu pârâuri curgând lin. Aici ne-am lăsat ghidați de magia muntelui și am fost binecuvântați cu vreme bună și energia faină a grupului.
Am urcat de pe partea sudică a munților prin pădure de-a lungul râului Anieșul Mic, bucurându-ne de aer proaspăt. Poteca de pădure ne-a ghidat către câteva așezări păstorești de munte, unde am schimbat două vorbe cu oamenii de acolo. După ceva ore de urcat, purtați de mirosul de rășină caldă și de razele blânde ale soarelui am ajuns la interferența dintre zona subalpină și cea alpină. Încă cu zâmbetul pe buze și pregătiți pentru o noapte înstelată, ne-am montat corturile lângă refugiul de La Cărți, în Șaua între Izvoare care are în vest și est Vârful Repede și Vârful Negoiasa Mare. Am admirat apusul și priveliștea care ne permitea să ne bucurăm de culmile montane, vârfuri și grupe de munți învecinați. Spectacol de jocuri de lumini pe Vârfurile Rabla și Laptelui, cumulul de nori deasupra Munților Maramureșului și vedere către Vârful Pietrosul (2303 m cel mai înalt din Munții Rodnei) a fost mai mult decât o recompensă după o zi de urcat. Seara a început cu semiluna care a apus repede după Vârful Repede. Cerul a rămas senin pentru puțin timp, am surprins nu multe Perseide printre povești despre astronomie. Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul din numeroșii curenți de meteori activi într-un an. Aici am învățat și despre constelații, unde se află Steaua Nordului, planetele pe care le putem observa pe cer cu ochiul liber, Jupiter și Saturn. Lecția de astronomie continuă în următoarea seară, norii acoperă cerul și ne trimite la odihnă.
A doua zi după un somn lin și o cafea proaspătă în varful muntelui, am pornit cu energie către Refugiul din Saua Gărgălău. Dimineața am înaintat pe creasta, ne-am lăsat cuceriți de frumusețea muntelui pe care nu o pot descrie în cuvinte. Printre jnepeni care ne întâmpinau pe alocuri și tufele pline de afine care ne-au hrănit, am pășit cu mult entuziasm trecând și de Șaua Laptelui. După montarea corturilor ne-am lăsat cuceriți de lumina blândă a apusului care cădea plăpând pe Vârful Corongiș, degustând o mămăligă proaspat fiartă sus pe munte. Am luat ceva haine pe noi și am fost gata de un cer ideal ce s-a potrivit cu decalajul surpriză al maximului din acest an al Perseidelor. Lecția despre astronomie a continuat, am observat Galaxia Andromeda, Calea Lactee, ne-am bucurat de un alt set de Perseide și am recapitulat ce învățasem înainte cu o seara. Printre discuțiile filosofice, am aflat cum se formează stelele și ciclul lor de viata, planetele vecine nouă și cum au fost descoperite. Vântul care adia încet și rece, ne-a trimis la somn.
În ultima zi soarele ne-a însoțit toată ziua. Lăsând în spate zona alpină am început să coborâm prin iarba plină de rouă către Între Aniese. Pe drum am întalnit oi conduse de cioban, sau mai degrabă de un cățel mic negru care pare a fi șeful acolo. Pe vale în jos pădurea de molid ne-a scutit de o posibilă insolație, zmeura și afinele din belșug ne-au potolit pofta de fructe de pădure. După ore bune de coborâre, pădurea de conifere și cea de fag se întrepătrund și am ajuns la mașini.
După aceste zile, grupul a format o energie frumoasă de care cu toții suntem recunoscători. Pe lângă scopul de observare a Perseidelor, am legat noi prietenii între cei 8 participanți și am descoperit zone montane splendide.
Mulțumim coordonatorului, Lucian Hudin și tuturor care au fost acolo.
Zile cu multă inspirație,
Loredana Scrob