Doua zile cu bicicletele pe Via Transilvanica - Tinutul de Sus

Ziua 1:
Dupa reglajele bicicletelor si incalzirea de rigoare, plecam entuziasti de la borna din fata Pensiunii Maria din Sieut. Traseul nostru incepe cu o urcare pe un drum accidentat, pe care tinem urma unei turme de vaci, pana cand intersectam o alta turma, de oi si caini de treaba, cu care schimbam o vorba si o mangaiere.
Primul popas il facem la Posmus unde vizitam Castelul Teleki, cu al sau Stejar de peste 600 de ani, pe care recomandam sa il viziteze tinerii indragostiti, ca sa ii afle legenda.
Pe pasunea din spatele castelului urmeaza o urcare mai serioasa, apoi traversam o livada cu meri, iar mai apoi o padure de fagi seculari iesind la un punct de belvedere de unde admiram toata valea Sieului.
Ne bucuram de coborarea catre satul Jeica, o oază de liniște ascunsa în vale, cu o frumoasă biserică luterană, unde ne refacem proviziile de apa de la fantana aflata la drum. Urcare scurta pe asfalt, apoi o coborare pe cat de lunga, pe atat de rapida pana in Domnesti, unde facem o pauza de hidratare corespunzatoare. Parasim asfaltul dupa Domnesti, traversam o padure unde marcajele nu sunt la fel de evidente ca pana acum si ratacim putin traseul. Ca sa revenim coboram pe o panta destul de abrupta si spinoasa, prilej pentru unii de a-si practica tehnica de downhill, pentru altii sa incerce trickuri si cascadorii. Tot aici apare si primul modul practic de road-side fixes, sarbatorim cu mare entuziasm prima pana si obtinem in timp record atat schimbarea camerei cat si vulcanizarea celei sparte.
Dupa satul Monariu, urmeaza ultima urcare sustinuta inainte de a ajunge pe culmile de deasupra Bistritei. Aici grupul se mareste si admiram impreuna privelistea cu vedere panoramica asupra culmilor Tiblesului, Rodnei si Calimanilor. Apare a doua pana si prinde contur o competitie, tacita inca, de cine aduna mai multe intepaturi in roata.
Ne intoarcem prin Budus pe asfalt, insa pe un drum cu trafic redus, nedeschis oficial circulatiei, intersectand o varianta a Via Transilvanica care ocoleste Bistrita. Gandul ca ajungem la timp pentru cina ce ne asteapta la cazare face ca sa nu se simta foarte tare kilometri facuti inapoi :)
Rezumat Ziua 1: 58km, 1000m dif de nivel, multe poze, hidratare cu bere la 3 lei, multa voie buna si putina oboseala acumulata.
Ziua 2:
Dupa un mic dejun copios si o sesiune de incalzire, pornim intr-o urcare domoala prin Padurea Ursului. Traseul ne scoate pe culmea dealurilor de deasupra Monorului, de unde se deschide larga valea Lutului. Nu trece mult si spinii de pe dealuri incep sa faca primele victime. Ne oprim pentru hidratare in Monor, apoi traseul urcă ușor pe dealuri si vai, pe lângă cirezi de vaci și stâne. Mergem mult pe pasuni si iarba, intrerupte doar de paraiele pe care le traversam, până ce ajungem în satul Săcalu de Pădure din județul Mureș. Facem o pauza in varful de deasupra satului, dupa o urcare ce ne pune la incercare, ca sa admiram Muntii Gurghiu, ce ni se deschid in fata. De aici de sus se pot observa deja satele comunei Brâncovenești iar pentru noi urmeaza multi kilometri de coborare pe iarba, pe langa liziera padurii. In Brancovenesti trecem pe la Castelul Kemeny si ne oprim pentru a ne reincarca bateriile. Kilometrii multi de urcare usoara pe asfalt prin lunga comuna Vatava nici nu se mai simt, mai facem o poza de final in fata gradinitei din Monor si bifam in final cei peste 100km in 2 zile.
Rezumat Ziua 2: 52 km, 900m dif de nivel.
Castigatorii concursului de spart roti:
Loc 1: Nandor - 4x
Loc 2: Sofia & Dan - 2x fiecare
Loc 3: Radu - 1x fiecare
Mentiuni: Adi & Dorin - 1 care impart o pana impreuna
Relatare: Dorin Bernat