12 Dec2024

Colegii la înălțime vara - ultima ediție 2024 Aida Tincu și Șerban Groza

Coni B.
Colegii la înălțime vara - ultima ediție 2024 Aida Tincu și Șerban Groza

Vara asta am trăit niște momente cu adevărat speciale de care ați aflat în acest mic proiect denumit „CAR la înălțime vara”, acest proiect drag a fost despre colegii noștri din Clubul Alpin Român Cluj care au ajuns la altitudini de peste 4000 de metri și au venit cu povești care sigur ne-au inspirat pe toți.
Prin mediul asta vrem să le mulțumim pentru că ne-au împărtașit informații nu doar interesante, dar și importante despre aventurile lor.

De ce am făcut acest proiect?

Simplu. Am vrut să vă dăm un imbold pentru turele la înălțime, astfel încât să ne inspirăm din experiențele colegilor, cei care visăm să ajungem la altitudini. De asemenea, ca să subliniem un lucru esențial: turele de iarnă contează enorm! Iarna este momentul în care te pregătești pentru turele serioase de vară.

Pentru încheierea proiectului, avem o aventură interesantă spusă de Aida și Șerban, care au urcat pe Parrotspitze (4434m), Punta Giordanni (4046m) și despre jumătate din traversarea Breithornului.

Uite ce ne-au povestit:

Unde ați urcat?

Am urcat pe vârful Parrotspitze 4434m, pe vârful Punta Giordanni 4046m și am făcut jumătate din traversarea Breithornului.

Cum ai descrie senzația de a ajunge la altitudinea de 4434 de metri?

Pentru noi, să ajungem la o altitudine de peste 4000m a fost o împlinire, am fost satisfăcuți și ni s-a părut mult mai ușor decât ne așteptam înainte de a ne documenta. Am simțit bucuria visului împlinit, presărată cu puțin rău de altitudine.

Care a fost primul tău/vostru gând când ai/ati atins această înălțime?

”Hai să coborâm, ca să nu ne mai doară capul! :))”

Care a fost cea mai mare provocare fizică și mentală pe care ai/ati întâlnit-o în timpul ascensiunii și cum ai reușit să o depășești?

Cea mai mare provocare a fost să găsim ritmul potrivit pentru a evita manifestările răului de altitudine, în condițiile organizării destul de spontane a turei.

Există un moment specific care te-a impresionat cel mai mult? Poate o priveliște uimitoare sau o realizare personală?

Cel mai mult ne-a impresionat priveliștea din pasul Colle del Lys deoarece eram înconjurați de ghețari și de vârfuri spectaculoase în toate părțile.

Ce echipament sau pregătire consideri că a fost esențial pentru succesul ascensiunii? Ai un sfat pentru cei care vor să ajungă la astfel de altitudini?

Faptul că am avut tot echipamentul necesar pentru alpinismul la altitudine și că am simulat câteva căderi în piolet înainte de tură ne-au dat încredere că putem face față provocărilor care pot apărea. Credem că este important dacă cineva nu a mai făcut o astfel de tură și nu se simte pregătit, să fie sincer cu el însuși și să meargă mai întâi cu un ghid atestat în aceste locuri. Pentru traversarea Breithornului noi am apelat la un ghid și am concluzionat că a fost o decizie bună, cu atât mai mult cu cât am prins condiții proaste pe traseu - am avut ceață o mare parte din zi, am prins ninsoare și temperaturi negative în timpul nopții dinaintea ascensiunii.

Cum ai resimțit condițiile de la altitudini mari (oxigenul rarefiat, frigul, terenul accidentat) și cum te-ai sau v-ati adaptat pentru a face față acestor provocări?

Am simțit de la 3500m în sus amețeală și ușoară durere de cap. Pe lângă adaptarea ritmului de mers, am luat niște medicamente recomandate pentru rău de altitudine și apoi ne-am simțit mai bine.

A fost vreo situație neașteptată pe care a trebuit să o gestionati? Cum ati abordat-o și ce ati învățat din acea experiență?

Am luat un virus cu afectare gastro-intestinală de la una dintre cabanele montane de la altitudine, motiv pentru care am fost nevoiți să coborâm în satele de jos pentru 3 zile, până când ne-am revenit, dar am avut ocazia să participăm la un festival de vin local și să ne bucurăm de preparatele culinare locale.
 

Cum te-au ajutat turele de iarna pentru aceasta expeditie?

Nu am făcut ture de alpinism de iarnă anterior acestei ture, dar credem că ne-au ajutat mult turele de vară la escaladă pe care le-am făcut deoarece ne-au ajutat să ne mișcăm bine în porțiunile mai tehnice de pe traseu.

În ultimul rând, ce sfat ai oferi altor montaniarzi care își doresc să atinga si ei acest/ aceste varfuri?

Să nu ezite, să se documenteze și să înceapă pregătirile! Viața e prea scurtă ca să îți tot amâni visurile!

 

În concluzie...

Acum e rândul tău! Folosește poveștile colegilor ca inspirație și implică-te în turele de iarnă ale clubului. Pregătirea începe acum, iar vara viitoare o să fie de neuitat. Munții ne așteaptă!🌄