14 Jun2021

Classic in Cheile Aiudului

Coltul Cetatii

În weekendul 4- 6 Iunie ne-am strâns un număr de 20 de cățărători ai Clubului Alpin Român Filiala Cluj acompaniați de prieteni și de câțiva alpiniști din zonă.
Loc de campare l-a reprezentat poiana din Chei, un loc bun de pus cortul cu izvorul și valea aproape și o priveliște „de primul rând” asupra pereților de alpinism din Chei.

 

Ziua de vineri a reprezentat o explorare a traseelor din Colțul Vilii, ocazie bună de a mai curăța minimal poteca de acces, de a mai face câteva momâi și de a rescrie la bază numele traseelor. Munca odată terminată am încercat traseul Armatei pe varianta inițială. Traseu frumos, refăcut în anii 2010, din păcate puțin parcurs și cu vegetație. Cum ne-am încadrat bine în timp am făcut și traseul Creasta Aiudenilor din Colțul Diacului, un traseu școală excelent pentru clean climbing. Seara au început să mai vină colegi de la Cluj, am stat la povești și ne-am făcut planuri pentru ziua următoare.

Ziua de sambătă se anunța cu vreme bună, așa că ne-am împărțit pe trasee în toți pereții mari din Chei: Vilii, Colțul Cetății, Diacului, Bogza sau la escaladă la poligonul vechi. Spre seară, colegul nostru Sorin H, a ținut un scurt curs de prim ajutor și am avut o discuție referitoare la noduri, protecții mobile, etc. Pentru că ziua de duminică se anunța cu ploi nu ne-am grăbit și am mai stat la povești.

După o noapte de ploaie, ziua de duminică s-a dovedit a fi totuși fără ploi, așa că o parte dintre noi am continuat să mai cățărăm iar ceilalți s-au intors la Cluj.

Vom repeta și anii urmatori reuniunea, zona are potențial atât pentru multi pitch cât și pentru escaladă.

Mulțumim pe această cale echipei Aiud a Salvamont Alba pentru detaliile despre trasee și personalului de la Castelul Templul Cavalerilor din Chei pentru amabilitate.


 

In vederea viitoarelor parcurgeri ale traseelor din zona colegii au notat experientele si punctele relevante din trasee:

Tr. Armatei (varianta originala, Coltul Vili):

Observații generale: poteca de acces este mai greu de găsit, traseul este cu porțiuni de vegetație, o parte din pitoane sunt acoperite cu iarbă, traseu pe pitoane și ancore mecanice.

L1: 55m după creastă la baza unei fețe, regrupare pe 2 spit-uri; linia este destul de evidentă și dreaptă, nu sunt probleme de orientare

L2: 30m la baza unei fisuri, spit și piton; traseul pornește drept, apoi după 5m continuă stânga și urmează pasul traseului (bine asigurat), de unde continuăm prin dreapta pe lânga un mic diedru

L3: 45-50m la un spit și un piton pe o brână mare; traseul pornește pe o fisură/mic diedru apoi ieșim pe o zonă cu iarbă unde avem o regrupare intermediară pe pitoane, de acolo continuăm înca 20m în sus și ieșim pe o brană unde la stânga găsim regruparea

L4: 30m regruparea este pe pitoane la ieșire în platou; linia evidentă, în sus; pe dreapta se mai vede o linie de pitoane vechi

Retragere: La picior pe PR spre Castel.

Creasta Sudică (Coltul Cetatii):

L1: 55m până la baza unui horn. se regrupează comod lângă un copac, spit + 2 pitoane. Fiind o lungine foarte lungă trebuie asigurat atent pentru a evita ropedrag. Se întâlnește o regrupare intermetiară dar nu merită regrupa acolo.

L2: Se intră pe horn (pasul traseului) după care se ajunge la o mică platformă. Traseul original merge în dreapta către următoarea regrupare a traseului. Noi am făcut stangă unde am găsit o regrupare din alt traseu din care am mai făcut o lungime și am intrat iar în traseul nostru. Se regrupează comod pe platfoma, la baza unei fețe verticale.

L3: traseul urca deasupra regrupării. După câțiva metrii (8-9) se urmează linia asigurărilor spre stânga urmând o traversare de câțiva metrii. La un moment dat în sus se observa o spintecătură unde se află a doua regrupare pe 2 spituri

L4: de aici nu mai exista asigurări (sau foarte rare) se merge pe creastă asigurând și regrupând după tancuri / bolovani. Creasta are 300+ metrii. La final se întâlnește un mic canion în care se coboară, de unde începe retragerea în stangă (se poate face rapel după un copac)

Creasta Fetelor (Coltul Diacului):

L1: 60m; Am făcut-o integral pe mobile, deaoarece nu este prima lungime din traseul propriu-zis, este o linie găsită de noi, care începe prin partea dreapta a crestei și traversează ascendent dreapta până în prima regruparea care este pe pitoane.

L2: 60m; Am folosit și pitoanele aflate în traseu și am suplimentat cu mobile. Pentru a evita frecarea corzii am folosit bucle alpine foarte lungi, lungimea fiind cu multe urcușuri și coborâșuri. Regruparea am făcut-o la pitoanele care se află într-o strungă destul de mare și expusă.

Observații generale: Traseu frumos, foarte expus, în carte scrie că ar fi 5 LC, dar l-am făcut din 3. La baza traseului este scris numele. Retragerea nu este foarte evidență, dar se poate croi o cărare pe drapta evitând arbuștii.

L3: 60m; Am folosit la fel că în primele lungimi, mobile și pitoane, regruparea am făcut-o la un tanc înainte de ieșirea din creastă

 

Tr. Prieteniei (Colțul Vili):
Observații generale: Traseu frumos, pașii asigurați ok. Trebuie atenție pentru a nu încurcă lungimile cu cele din traseul Chifa (traseele se interserteaza de multe ori). Prieteniei este echipat cu pitoane și spițuri, iar Chifa doar spițuri. Traseu are doi pași, ambii constau într-o bavareză de 2 - 3 metrii.

L1: Am parcurs prima lungime din Chifa. 5+, asigurată integral pe spițuri. Se regrupează comod pe o mică platforma.

L2: Lungimea "cheie" . pleacă puțîn stânga pe un horn, se regrupează comod pe niște trepte la baza unui tanc.

L3: După 10 metrii se întâlnește o regrupare foarte comoda (comuna cu Chifa).  Aceasta lungime scurta se poate lega cu urmatoarea, cu mentinuea ca astel se ajunge la o lungime intinsa, fiind necesara atentie sportita la modul asigurare pentru a evita pe cat posibil prea multa frecare a corzilor.

L4: Deși cotată mai slab decât L2, această este mai susținută. Se continuă vertical traseul fiind paralel cu Chifa. Urmăm linia asigurărilor ce merg pe partea dreapta. Traseul traversează ușor dreapta, semicorzile sunt foarte utile pe această lungime, evităm pe cât posibil ropedragul. Lungime lungă, necesită multe bucle (aș recomandă 16). De la un moment dat întâlnim trepte de iarbă, continuăm până la regrupare (există mai multe opțiuni de regrupare prima fiind 2 pitoane obosite și un copac, a două la 3 m mai sus din 3 pitoane sau după încă 5 m ceva cu o ancora mecanică).

L5: ultima lungime de creastă, se poate parcurge la simultan sau se poate regrupa în platou pe ancore mecanice.

Retragere: La picior pe PR spre Castel.

 

Fisura Centrala (Colțul Cetatii)

Observații generale: Am parcurs primele 2 lungimi până la inelul de rapel; traseu cu două rânduri de asigurări, pitoane + spițuri noi, dar extrem de murdar și acoperit de vegetație, pe alocuri friabil; brana și potecă de acces e acoperită de tufe și vegetație. Frienduri medii necesare pentru aid climbing.

L1: Pleacă vertical, ajungem la o burtă care surplombează, apoi ieşim uşor spre stânga la un prag. Regrupare cu 3 pitoane + 3 spițuri. În unul din ele am lăsat o veriga rapidă pentru rapel. 40m, A1

L2: La început mai uşor, pentru că spre final fisură să devină iar verticală, fiind obligaţi să facem slalom printre tufele de iarbă. Se poate regrupa la 3 spițuri după aprox 30m, însă recomandăm regruparea de 15m mai sus, unde avem şi inelul de rapel. 40-45m, A1.

L3: Nu am continuat deoarece vegetația și tufele de spini fac pe alocuri extrem de dificilă înaintarea;Regrupăm în creastă. 45m, 5+, A1.

Retragere: Rapel pe linia traseulul
 

Creasta aiudenilor (Colțul Diacului):

Observatii Generale: este cresta din dreapta a Coltului Diacului, poteca de access si mai ales cea de retragere nu este foarte evidenta, la baza numele traseului este marcat recent. Se poate parcurge integral la mobile (cateva frienduri, un set full de nuci si anouri, pitoane putine in traseu).

L1: 50-55m; Lungimea incepe cu o portiune mai dificila continuand cu o creasta usoara. Se regrupeaza la una sau mai multe clepsidre pe o platforma comoda, la baza unei fete verticale.

L2: 45-50m; Se urca fata cazuta pe stanga, asigurari in clepsidre, nuci. Se regrupeaza comod la un țanc și friend-uri/nuci.

L3: 55-60m, pana pe platoul de pe vf. Se poate parcurge fara coarda, fiind mai degrabra scambling. Se poate regrupa in varf la un țanc.

Retragere: La picior pe nemarcat pe langa perete sau se continua spre Pestera cu Lut(Masters Rico 2018/2019) si apoi spre traseului PR

 

Amurg (Colțul Vili):

Observații generale: am unit LC 1 și 2; respectiv LC 3 și 4; este cel mai din dreapta traseu de pe Vilii, se pleacă de lângă un stejar tânăr. Parcurs în Oct 2020.

L1: 25m, reg la un piton sudat în formă de X și un spit, reg comodă ; linie evidență, dreaptă

L2: 30m, reg la 2 spituri lângă un copac ; după 5 m de la plecare se intră în traverseu ușor în urcare stânga pe un diedrul larg

L3: 25m reg la 2 spituri pe o brana mică ; lungime pe o fisură cu chei de mâna și picioare

L4: 35m reg pe creastă la 2 pitoane cu inel, mai este o reg cu vreo 5-7 m mai jos ; de la plecare în scurt timp se face stânga
 

Hornul lui Bogza (Peretele Bogza) :

Observații generale: Traseu vechi și parcurs rar, slab asigurat, friabil, după 3L jumătate ne-am retras. Asigurările mobile sunt obligatorii (frienduri, nuci, offsets).

L1: am urcat în creastă și am parcurs până la baza unei fete verticale pe două șpițuri. Lungime usoară, de creastă.

L2: Regrupare cu 3 - 4 pitoane mai mult sau mai puțîn solide. Se continuă pe creastă, dar lungimea este mai dificilă fiind mai friabilă chiar în zona pasului, slab asigurat.

L3: Intră într-un horn plin de vegetație și pământ (curățat în mare în urmă parcurgerii). Asigurat cu pitoane destul de îndoielnice. Se continuă după ieșirea din horn până la o grotă (lângă o tufă mare de spini) unde se găsește un spit și ceva mai departe 2 pitoane. Se poate regrupa dacă se consolidează cu mobile. (câțiva metri mai jos la ieșirea din horn pe partea stânga se află o mică grotă. Nu este nici o regrupare acolo, deși se poate face la mobile).

L4: se depășește în dreapta un bolovan de unde se intră pe alt horn, lungimea cheie a traseului. Datorită stării îndoielnice a pitoanelor și a dificutatii de a asigura porțiunea la mobile am decis să ne retragem făcând rapel pe linia traseului.

Motto: „viața e frumoasa, merită trăită” (vorbe rostite în regruparea 3 din Hornul Bogza, înainte de rapelurile de retragere din traseu).

Chifa ( Colțul Vili):

Observatii generale: Regruparile comune cu Tr. Prieteniei.

L1: (30m) îi asigurată cu pitoane și spițuri, destul de dese.

L2: (30m) tot așa pe pitoane și ceva mai multe spițuri, un pas de 7- care nu mi-am dat seama unde îi.

L3: Are vreo 10- 15m, regruparea din asta îi lângă un copcacel pe o platforma mare.

L4: (35m) îi aproape integral pe spițuri, cel puțin pe față cu pasu, următoarea regrupare îi un top cu lanț imediat deasupra și un pic dreapta de la surplombă da îi îngustă și incomodă, dacă mai mergi vreo 5-10 m ajungi la 2 inele și poți să regrupezi și acolo.

Creasta Nordica (Coltul Cetatii), parcurs in octombrie 2021

inceputul traseului este marcat iar in prima "lungime" am zarit cateva pitoane (la 4 - 5 metrii de linia pe care am catarat-o noi).

Dupa ce am ajuns la un brau de stanca unde am regrupat am ales sa parcurcem creasta ce se desprinde in dreapta (mai exista o creasta ce se desprinde in stanga amfiteatrului: aceasta prezinta o fata compacta ce nu parea prea ofertanta pentru plasamente de mobile). Pe aceasta am mai gasit un spit cu inel (topul unor trasee de sportiva ce pornesc pe fata (la stanga de Dance for Three).

In afara de pitoanele razlete si acel spit nu am gasit nici o asigurare pe tot parcursul traseului (utilizant protectii mobile). Traseul este foarte friabil si inierbat.
Nu recomandam acest traseu!

Raport de tura scris de Luci Crisan,

Descriere trasee: Luci Crisan, Virgil Litan, Teodor Biter, Lumi Nertan, Mihaela Constantinescu, Alin Hapca, Dorin Bernat, Daniel Cocos, Vali Oprea, Alex Goarna.

Powered by Alpin Expe, Black Diamond