26 Sep2024

Catarare multi-pitch pentru incepatori

Coni B.
Catarare multi-pitch pentru incepatori

Ne-am început toamna 2024 cu mult așteptata cățărare multpitch pe ”Creasta Coștila Gălbinele” organizată de CAR Cluj. Creasta, străjuită de Peretele Vulturilor și valea Coștilei către sud și Peretele Gălbinele și valea omonimă către nord, are o semnificație istorică deosebită pentru începuturile alpinismului din România.  Traseul, unul dintre clasicele din Bucegi, a fost urcat în premieră la 31 mai 1936, de către o echipă condusă din Niculae Baticu. 

Zilele trecute, am ajuns și noi acolo, într-o frumoasă zi de toamnă, în echipa formată din Adrian Rendiuc, Radu Busuioceanu, Daniel Cocos, Cosmin Tutunaru și eu, Octavian Mitrea. Pentru mine și Radu, a fost o inițiere în multipitch.

”Coștila Gălbinele” are nouă sau zece lungimi de coardă, în funcție de cum se regrupează, și urmează aproape  matematic creasta de jos până sus. Având suficiente asigurări, traseul  oferă si multe pasaje de cățărare liberă și spectaculoase. Traseul este printre cele mai ușoare din zonă, având un grad impus de 6 si cotație clasica 3A, ideal pentru cei aflați la început de drum în acest tip de ascensiuni. 

Ziua noastră a început la 7:30 in Bușteni la Căminul Alpin și s-a încheiat 13 ore mai târziu la refugiul Coștila unde am înnoptat. După ce am lăsat o parte din bagaje la refugiu și am dibuit, ghidați de Adrian, cele câteva repere care marcau intrarea in traseu, ne-am împărțit in doua echipe: Adrian, Radu si cu mine, urmați de Daniel si Cosmin. Traseul este presărat cu toate: traversee, zone friabile, jnepeniș, fețe oblice, diedre si hornuri. In principal, Adrian si Daniel au urcat cap, dar pe câteva lungimi au avut si Radu si Cosmin ocazia sa isi testeze limitele. Un moment interesant a fost când Radu a încercat să parcurgă două lungimi marcate cu 25m+35m pe topo, doar pentru a descoperi că lungimea reală era de 65m, noi având corzi de 60. Cu calm ne-a sunat, iar eu și Adrian am urcat simultan câțiva metri pentru a-i permite să regrupeze.

Am apreciat profesionalismul lui Adrian și Daniel, care ne-au răspuns cu răbdare la toate întrebările. De la Adrian am aflat și povești fascinante despre toponimia locurilor și despre legendarul Niculae Baticu, care obișnuia să revină la băncuța de mai sus de Busteni în anii săi de bătrânețe.

Planul pentru întoarcere a constat în ieșirea la Brâna Mare a Coștilei unde am făcut dreapta, apoi o coborâre, pe alocuri cu gheață, pe Valea Scorușelor > spectaculoasa strunga Gălbinele > firul principal al văii Gălbinele unde am facut 4 rapeleuri pe întuneric > refugiul Coștila. Varianta de retur a fost o alegere inspirată, mai ales că un alt grup, care a ales Brâna Aeriană, a ajuns la refugiu două ore mai târziu.

  • 07:45 am pornit pe traseu de la Căminul Alpin
  • 09:30 am ajuns la Refugiul Coștila unde am făcut o pauza până la 10:00
  • 10:30 am ajuns la prima lungime de coardă
  • 17:30 am terminat ultima lungime de coardă
  • 18:30 am ajuns în BMC după o scurtă pauză
  • 19:00 strunga Gălbinele
  • 19:45 am pornit frontalele și am făcut primul rapel
  • 21:00 am încheiat cu rapelurile
  • 21:45 refugiul Coștila

Următoarea zi ne-am trezit de dimineață și am coborât la Căminul Alpin, de unde am plecat spre Cheile Râșnoavei, în echipă restrânsă: eu, Radu și Adrian. Acolo am făcut primele două lungimi de coardă (~55m) ale Crestei Generalului. Radu a urcat cap, iar eu și Adrian manșă. 

Tura ne-a stârnit apetitul pentru mai multe ascensiuni multipitch, dar și pentru lectură. Iarna se apropie, așa că vă recomand și vouă câteva cărți sugerate de Adrian pentru pregătire și inspirație:

  • Alpinism: Abilități de vară - un manual realizat de Petzl Foundation și Uniunea Internațională a Asociațiilor de Alpinism (UIAA), tradus de Clubul Alpin Român
  • Niculae Baticu – Amintirile unui alpinist (1981)
  • Niculae Baticu - Pe crestele Carpaților (1984)
     

Mulțumim prietenilor de la AlpinExpe! 

21 septembrie 2024 – Creasta Coștila Gălbinele – a povestit Octavian Mitrea