04 Oct2024

CAR la Înălțime - Vara 2024: Oana

Radu T.
CAR la Înălțime - Vara 2024: Oana

Vara aceasta, membrii Clubului Alpin Român Filiala Cluj, au atins noi înălțimi, bucurându-se de vârfuri înalte au dat dovada de dragoste față de natură, de experiența montană și de folosul turelor în cadrul clubului, ceea ce ne bucură enorm.

În cadrul proiectului "CAR la Înălțime - Vara", vrem să împărtășim experiențele acestor ascensiuni. Fiecare pas pe vârfuri precum Breithorn și Matterhorn, în cazul Oanei, a fost un amestec de provocări, reușite și momente care, cu siguranță vor rămâne întipărite în amintirile ei.

În acest prim articol, o să afli cum este să ajungi la altitudine, să faci față terenului accidentat și să experimentezi frumusețea uluitoare a celor mai spectaculoase peisaje montane.

Mulțumim Oana pentru aceste cuvinte! 


Unde ai urcat?

Breithorn Central (4154m) - Breithorn West (4164m) - traversare solo

Matterhorn - Hörnli Ridge (4478m) - ascensiune solo

 

Cum ai descrie senzația de a ajunge la acele altitudini?

Este o combinație de liniște interioară, extaz, adrenalină și o legătură profundă cu natura.

 

Care a fost primul tău gând când ai atins această înălțime?

Primul gând a fost cel de profundă recunoștință.

 

Care a fost cea mai mare provocare fizică și mentală pe care ai întâlnit-o în timpul ascensiunii și cum ai reușit să o depășești?

În ambele ascensiuni am fost singură și a trebuit să fiu atentă și concentrată la fiecare mișcare.

 

Există un moment specific care te-a impresionat cel mai mult? Poate o priveliște uimitoare sau o realizare personală?

Am fost foarte recunoscătoare și mândră că am reușit să fac singură ambele ascensiuni în siguranță.

De pe Breithorn priveliștea a fost absolut spectaculoasă, cu o panoramă incredibilă asupra Masivului Monte Rosa, dar și spre Matterhorn sau chiar Mont Blanc. 

Însă ajungând pe Matterhorn experiența a fost mult mai intensă, izolarea, expunerea și măreția acestui vârf fiind copleșitoare.

 

Ce echipament sau pregătire consideri că a fost esențial pentru succesul ascensiunii? Ai un sfat pentru cei care vor să ajungă la astfel de altitudini?

Pregătirea tehnică, fizică și mentală sunt foarte importante, de asemenea hidratarea și aclimatizarea.

 

Cum ai resimțit condițiile de la altitudini mari (oxigenul rarefiat, frigul, terenul accidentat) și cum te-ai adaptat pentru a face față acestor provocări?

Cu o zi înainte de a urca pe Matterhorn am fost pe Breihorn pentru aclimatizare și nu am avut probleme, iar hidratarea a avut un rol important.

 

A fost vreo situație neașteptată pe care a trebuit să o gestionezi? Cum ai abordat-o și ce ai învățat din acea experiență?

Traseul Hörnli Ridge/Matterhorn nu este un traseu dificil din punct de vedere tehnic, dar problema uneori poate fi orientarea. Chiar dacă am avut momente de rătăcire, păstrarea calmului m-a ajutat să iau decizii raționale.

 

Cum te-au ajutat turele de iarna pentru această expediție?

Pregătirea tehnică este foarte importantă, drumețiile montane de anduranță, cățăratul în mediul alpin, turele tehnice de iarnă fiind esențiale.

 

În ultimul rând, ce sfat ai oferi altor montaniarzi care își doresc să atingă și ei acest/ aceste vârfuri?

Să se pregătească tehnic, fizic, mental și să facă lucrurile progresiv, să nu meargă direct pe munții cei mai celebri.

Chiar dacă eu am făcut ascensiunile singură, nu recomand acest lucru pentru că vine la pachet cu multe riscuri. Recomand alegerea unui partener potrivit de coardă sau chiar a unui ghid pentru a face în siguranță aceste trasee.

De asemenea să ia deciziile cele mai corecte din punct de vedere al siguranței pe munte, coborârea în siguranță de pe munte fiind la fel de importantă ca urcarea.



Te invităm să râmai atent la următoarele interviuri!