CAR la Înălțime - Vara 2024: Marius și Silvia

În cadrul proiectului "CAR la Înălțime - Vara", continuăm să urmărim turele impresionante ale colegilor noștri din Clubul Alpin Român Filiala Cluj. De data aceasta, Marius Baraian și Silvia Florea ne împărtășesc experiențele lor pe două vârfuri impresionante din Alpi: Dent du Géant (4013 m) și Breithorn (4160 m).
Cu un amestec de pregătire atentă și perseverență, colegii noștri au reușit să parcurgă trasee tehnice și să se bucure de priveliștile pe care le oferă Alpii. Aceste ascensiuni nu sunt doar despre atingerea unui vârf, ci și despre provocările și satisfacțiile care vin la pachet cu ele.
Iată aici ce ne-au povestit Silvia și Marius despre experiența lor:
Unde ați urcat?
- Dent du Géant 4013 m,
- Breithorn 4160 m
Cum ați descrie senzația de a ajunge la altitudine?
Satisfacția că am făcut un multipitch la altitudine mai mare:
Ascensiunea pe Dent du Géant implică cățărare pe fațade stâncoase abrupte, cu pasaje expuse, iar punctul culminant este coborârea în rapeluri succesive, totalizând 120 m. Am experimentat emoții intense, de la frica gestionată cu grijă, la bucuria reușitei
Care a fost primul vostru gând când ai/ați atins aceste înălțimi?
Unde sunt stațiile de rapel?(Dent du Geant). Pe Breithorn, ne-am amuzat că vârful era marcat de un bat din bambus.
Care a fost cea mai mare provocare fizică și mentală pe care ați întâlnit-o în timpul ascensiunii și cum ați reușit s-o depășiți?
Expunerea permanentă în traseu, greutatea echipamentului(protecții mobile, semicorzi etc.) și presiunea de a ne încadra în timp, având și alte echipe antemergătoare.(Dent du Géant)
Există un moment specific care v-a impresionat cel mai mult? Poate o priveliște uimitoare sau o realizare personală?
Priveliștea de pe Dent du Géantt este extraordinară, cu ghețarii în prim plan și Aiguille du Midi în depărtare.
Ce echipament sau pregătire considerați că a fost esențial pentru succesul ascensiunii? Aveți un sfat pentru cei care vor să ajungă la astfel de altitudini?
E necesară experiență de mers în ture de iarnă, de cățărat trasee multipitch, folosirea de protecții mobile și scrambling pe teren expus.(Dent du Géant)
Cum ai resimțit condițiile de la altitudini mari (oxigenul rarefiat, frigul, terenul accidentat) și cum v-ați adaptat pentru a face față acestor provocări?
Altitudinea nu a fost foarte mare, însa, efortul de cățărat la altitudine l-am resimțit altfel.
A fost vreo situație neașteptată pe care a trebuit să o gestionați? Cum ați abordat-o și ce ați învățat din acea experiență?
Pe retragere, pentru rapel, erau foarte multe stații, și de la distanta nu știai care sunt optime și care e starea lor. De asemenea, în multe locuri erau în surplombe și era dificil de ales, te oprești în regruparea apropiată, sau mai cobori 10 metri și reevaluezi. A ieșit totul bine, și am făcut coborârea în 2 rapeluri, deși pe topo apăreau 3 sau 4.
O lecție pe care am învățat-o e ca oricât te documentezi, sunt șanse să ai surprize la fața locului și e important modul in care iei decizii în situații neprevăzute.(Dent du Géant)
Cum v-au ajutat turele de iarna pentru aceasta expediție?
Au ajutat pentru condiția fizica și familiarizarea cu echipamentul.
În ultimul rând. Ce sfat ați oferi altor montaniarzi care își doresc să atingă si ei acest/ aceste vârfuri?
Sp acumuleze experiență și echipamentul necesar pentru ture.
Breithorn este un vârf accesibil, o țintă potrivită pentru cine a făcut ture de iarna cu colțari, piolet, coardă și vrea să atingă un vârf de peste 4000m. Dent du Géant este o destinație buna pentru cine vrea să cațere la înălțime, pentru că sunt și corzi fixe în cazul în care o porțiune nu se poate face 'la liber'.
Mulțumim Marius și Silvia pentru că ne-ați împărtășit această experiență de vis!