06 Nov2024

CAR la Înălțime - Vara 2024: Cosmin Tutunaru

Coni B.
 CAR la Înălțime - Vara 2024: Cosmin Tutunaru

🏔 În această ediție a seriei „CAR la Înălțime – Vara”, o să citim o nouă poveste despre o ascensiune de vară a unuia dintre colegii noștri care a urcat pe Mont Blanc, de data asta, din ruta italiana.

Cosmin Tutunaru ne povestește despre o ascensiune aparte, abordată printr-o rută mai puțin convențională pe Mont Blanc.

Alegerea asta a implicat un traseu provocator, o combinație între tehnică și rezistență fizică, cu o coborâre pe partea franceză.
Cosmin ne va povesti despre provocările majore dar și bucuria de a ajunge pe cel mai înalt punct al Europei de Vest.Urmărind parcursul lui, o să descoperim nu doar frumusețea peisajelor alpine, ci și lecțiile unei experiențe de neuitat.

Unde ai urcat?

Mont Blanc (4809m) cu urcare pe partea italiana si coborare pe partea franceza

Cum ai descrie senzația de a ajunge la altitudinea de 4809 de metri?

Cosmin: A fost un mix de mandrie si extaz. Aceasta altitudine era cu peste 1000m mai mare fata de cel mai inalt varf pe care fusesem inainte.

Care a fost primul tău gând când ai atins această înălțime?

Cosmin: Primul gand a fost sa confirm ca da, chiar am ajuns pe varf. Ultima portiune, care a trebuit facuta in graba, parea ca nu se mai termina, iar vremea incepea deja sa se inrautateasca.

Care a fost cea mai mare provocare fizică și mentală pe care ai/ati întâlnit-o în timpul ascensiunii și cum ai reușit s-o depășești?

Cosmin: Din pacate colegul cu care am urcat a fost afectat de altitudine, iar de la adapostul Vallot nu a mai putut sa urce. A fost de acord sa ma astepte acolo pana urcam pe varf, asa ca ne-am desfacut din coarda si am urcat in graba pentru ca aveam mai putin de 3 ore pana ar fi urmat sa se strice vremea.

Cosmin: De asemenea, o alta provocare a fost faptul ca alegand sa urcam pe partea italiana si sa coboram pe cea franceza, a insemnat ca nu puteam lasa din bagaj la refugii, deci a trebuit sa luam cu noi in rucsac toate lucrurile. Dar asta ne-a si facut sa mergem cat de minimalist posibil.

Există un moment specific care te-a impresionat cel mai mult? Poate o priveliște uimitoare sau o realizare personală?

Cosmin: Cu siguranta cel mai tare m-a impresionat capacitatea umana de a se adapta. Ascensiunea pana pe varf a durat 25 de ore (cu o pauza 6-7 ore la Refugiul Gonella in care nu am reusit sa dormim deloc) si au fost peste 3200m diferenta de nivel pozitiva. Foarte departe de orice facusem pana atunci.

Ce echipament sau pregătire consideri că a fost esențial pentru succesul ascensiunii? Ai un sfat pentru cei care vor să ajungă la astfel de altitudini?

Cosmin: Echipamentul clasic de iarna este suficient pentru o ascensiune de genul. Ajuta in schimb sa stapanesti foarte bine folosirea lui, astfel incat sa poti trece relaxat chiar si pe zonele expuse si foarte inguste de creasta.

Cum ai resimțit condițiile de la altitudini mari (oxigenul rarefiat, frigul, terenul accidentat) și cum te-ai sau v-ați adaptat pentru a face față acestor provocări?

Cosmin: Din cauza vremii care urma sa se inrautateasca, a trebuit sa renuntam la o tura de aclimatizare si sa urcam pe Mont Blanc mai repede dacate am planificat. Surprinzator, n-am resimtit altitudinea foarte tare. La mine cardio-ul nu este punctul forte, si atunci de la 2000m+, e greu indiferent de altitudine :))

Cum te-au ajutat turele de iarna pentru aceasta expeditie?

Cosmin: Pot spune ca turele de iarna facute in ultimii ani in Romania au fost esentiale pentru a putea duce cu succes aceasta tura. Ajuta foarte mult sa stii ca stapanesti tehnic cam orice s-ar putea intampla.

A fost vreo situație neașteptată pe care a trebuit s-o gestionați? Cum ați abordat-o și ce ati învățat din acea experiență?

Cosmin: As zice numarul mic de echipe (3 echipe + noi doi) care au urcat in acea zi, lucru care a facut gasirea traseului pe timp de noapte ceva mai dificila, mai ales ca au trebuit ocolite (uneori sarit peste) niste crevase nu foarte placute. Ca sa nu mai vorbim ca am auzit ca s-a "rupt" una cu o zi inainte cand o persoana a trecut peste.

Ce sfat ai oferi altor montaniarzi care își doresc să atinga si ei acest/ aceste varfuri?

Cosmin: Daca vor doar sa atinga varful, sa o faca pe partea Franceza. Este mult mai usor si sunt multe variante de refugii pe traseu. Totusi, pentru o experienta alpina, as recomanda sa incerce fie ruta italiana fie ruta Trois Monts.