Atelier Multipitch in Rarau

In perioada 24-27 Iunie a avut loc atelier de manevre tehnice in escalada si in multiptich.
Acest atelier tehnic s-a adresat persoanelor care practica deja escalada si care vor sa urce trasee clasice de catarare pe mai multe lungimi de coarda, care doresc sa-si consolideze si sa inteleaga principiile logice din spatele tehnicilor folosite.
Ziua 1
Dis-de-dimineata, 7 cursanti dornici de a invata despre tainele maneverelor tehnice ne-am intalnit in fata cabanei unde ne astepta Marius. Dupa ce ne-am delectat cu o cafea la primus si am facut planul pe ziua respectiva, plini de entuziasm, ne-am deplasat spre faleza Cotet.
Ajunsi aici am inceput verificarea cunostintelor incepand cu nodul 8 si continuand cu planificarea traseului, pregatirea echipamentului si verificarea intre parteneri, manevre si masuri de siguranta in catarare, comunicarea, comenzile-modul corespunzator de adresare, dezechiparea unei rute de escalada: diferite modele de top-uri si scenarii.
Am avut o zi plina si odata cu vremea rea ce se anunta prin tunete ne-am retras spre statia meteo.
Ziua 2.
Prognoza pentru ziua de Sambata nu era chiar in favoarea noastra, cel putin in a 2-a parte a zile, asa ca ne-am intalnit cat mai dimineata si am plecat spre o noua locatie, mai aproape de cabana. Am gasit un loc superb pentru cursul nostru, la fel ca in ziua precendata, pe langa placa de practice pe care am avut-o, am mai pregatit un loc de exersat pe un alt copac.
In prima parte a zile am terminat cu partea de escalada si am trecut la rapel iar mai apoi la regrupari. Dupa ce am trecut prin diferite tipuri de regrupari a trebuit sa ne retrage spre statia meteo deoarece incepuse ploaia. Ajunsi in curtea statiei am improvizat o terasa iar apoi am continuat cu simularea unui cap de coarda care regrupeaza, fileaza colegul, iar mai apoi continua sa catare cap de coarda. Fiecare cursant a fost atat filator cat si capul de coarda.
Toate tehnicile si manevrele din aceste doua zile au fost prezentate teoretic, practic iar mai apoi exersate la sol de fiecare cursant. In tot acest timp am fost supravegheati cu maxima atentie de catre instructor. A fost interactiv, am avut numeroase intrebari la care ni s-a raspuns prin explicatii si demonstratii pentru a intelege cat mai logic ce se intampla.
In acelasi timp am si primit intrebari din partea instructorului.
Ziua 3
Au fost doua zile de curs iar in ziua a treia ar fi trebuit sa avem program la libera alegere insa Marius a stat cu noi si Duminica ca sa putem exersa la stanca ce invatasem in cele doua zile pline. Ii multumim inca o data pentru asta.
Ne-am impartit in echipe de cate doi si fiecare cursant a catarat cap de coarda (capul de coarda a si pus top-ul) sau mansa, a dezechipat si a facut rapel.
Ne-am oprit aici pentru ziua de Duminica fiindca ne mai astepta un drum lung de facut inapoi spre casa.
A fost un atelier foarte folositor, am inteles logic manevrele tehnice, am exersat, am inteles cat de importante sunt: partner check-ul, comunicarea si comenzile care trebuie sa fie clare si adresate corespunzator.
Noi vom continua sa exersam si sa punem in practica ce am invatat.
Multumim instructorului si CAR-ului.
Speram sa vedem si pe viitor astfel de ateliere.