09 Feb2023

Atelier escalada la gheață

Coni B.
Atelier escalada la gheață

Iarna asta a pornit atât de târziu încât ne-am făcut griji serioase ca gheața nu avea să se formeze la timp pentru primul atelier de profil.
Așa că, dacă tot am avut o data planificată ferm pentru atelierul de escalada la gheata, ne-am gandit la soluții viabile, bazându-ne pe frigul ce s-a instalat în ultimele 10 zile premergătoare atelierului.


Ce-i drept, fără frigul asta eram... fără nimic, lucru care s-a dovedit ulterior la gheață.
Marius a făcut un research intens în zilele de dinainte, cerând poze și info de la oameni de-ai locului, așa încât să-și facă o idee despre starea diverselor cascade din Apuseni. În cele din urma, tot cascada de la Rachitele ne-a fost salvarea, așa încât la 9 dimineață aveam deja mansele puse. 

Odata mansele instalate, am avut parte de o sesiune teoretică, Marius insistând pe ceea ce înseamnă siguranță, bune practici, riscuri posibile și chestiuni mai puțin uzuale la gheață.
Am început sa ne cățărăm fiind corectați permanent, ca să deprindem obiceiuri bune. Mai ales la gheață, e critic să te autocorectezi într-una, căci o cădere din poziția de cap de coardă nu e ceva de dorit!


Pe măsură ce orele treceau și temperatura a crescut, am văzut cu ochii noștri cum gheața s-a deteriorat, pana la punctul în care cățăratul începea sa nu mai prezinte suficientă siguranță. Așa că ne-am oprit undeva pe la 15.30 ca să nu distrugem toata cascadă de gheață, cu vreo oră mai devreme decât planificasem, dar fiecare dintre noi apucase să facă suficiente ture încât să înțeleagă și să aplice conceptele teoretice prezentate de Marius.


S-a vorbit și despre echipamente, colțari, pioleți și importanța unor detalii constructive ale acestora în funcție de condițiile de la gheață și ceea ce ne dorim să facem.
Un capitol separat a fost dedicate special amarajelor în gheata, cu piton sau V-thead (posibil ca Abalakov sa fie un nume plagiat pentru acest tip de amaraj, dacă ne luăm după cartea danezului Peter Freuchen, scrisă pe cand Abalakov nu se născuse).

De starea de spirit nu vă povestim, decât că a fost super fain. Ne-am simțit bine împreună și am încheiat ziua cu o tombolă pe cinste de la prietenii noștrii AlpinExpe, cu premii în cagule Ortovox și bidoane personalizate de la club.

Am încheiat în aceeași notă, cu o sesiune teoretică la foișorul de lângă cascadă, cu elemente de tehnică, citirea gheții și alte tips & tricks.

Am luat-o spre casă obosiți dar cât se poate de mulțumiți. Uneori, viața poate fi foarte făină, mai ales dacă ești membru al unui club viu, cu oameni implicați.

Horațiu, cursant: “Condițiile găsite în teren nu erau cele mai grozave, cu toate acestea ziua a fost una pe cinste. Într-adevăr stratul de gheață era subțire și moale, însă asta nu i-a împiedicat pe Marius și Mircea să țină un atelier grozav. Cuantumul și calitatea explicațiilor și a exemplificării tehnicilor a depășit orice așteptări. Eu unul am fost absolut impresionat de accentul pus pe tehnică, care până la urmă primează. Iarăși de apreciat a fost răbdarea de care instructorii au dat dovadă, pentru că până la urmă nu primeam doar acel 'așa se face', ci primeam și acel atât de necesar 'de ce'.”

Vasile: “Un atelier altfel, în care nu a fost punctată doar tehnica obligatorie necesara la cățărarea pe gheață. Marius, ca de fiecare dată dând dovada că este un bun pedagog ce pune foarte mult accent pe siguranță și aprofundarea cunoștințelor cursanților, dar din cauza vremii impredictibile de la an la an terenul a fost diferit, obligând cursanții să folosească diverse tehnici de cățărare.”

Și, ca o dublură a relatării, iată cum a văzut Adi Brândușan atelierul:

„Atelierul de inițiere în escaladă pe gheață, a avut loc la Cascada Vălul Miresei, com. Răchițele, jud. Cluj, în 4 februarie 2023 și a reunit 6 membrii CAR-Filiala Cluj, respectiv 6 participanți (Buliga Vasile, Brîndușan Adrian, Horațiu Maier, Rus Mircea, Pop Adrian și Cătălin Dănilă)  și 2 instructori (Mircea Ignat și Marius Florea). 

Am parcat mașinile în apropierea intrării în Parcul Natural Apuseni, de unde am luat-o la pas până la foișorul de lângă cascadă unde ne-am echipat corespunzător (cască, ham, carabiner, auto asigurare, pioleți tehnici, colțari tehnici etc.)

După echiparea traseului cu 2 manse, atelierul a debutat cu partea teoretică - bazele cățărarii pe gheață - care ne-au fost împărtășite de coordonatori și au constat în echipament utilizat, elemente de siguranță, tehnica cățărării la gheață, condiții meteo, utilizarea pitoanelor tubulare de gheață, amaraj în gheață etc.

La partea practică, ne aștepta cățărarea  pe gheață pe peretele stâncos, paralel cu cascada Vălul Miresei, cu o gheață, nu neapărat ideală ci mai degrabă decentă raportat la temperatura destul de ridicată de afară.

Fiecare a escaladat, manșă,  după bunul plac de câte ori a vrut , sub atenta supraveghere a coordonatorilor care la coborâre ne dădeau un feedback și ne ajutau să ne îmbunătățim tehnica.

După prima tură , cam stângace, am reușit să înțeleg mai bine tehnică și de la a doua tură de escaladat  parcă totul a venit natural, efortul depus fiind considerabil mai redus.

Ne-am dat până a “lăcrimat” gheața și ne-am simțit extraordinar la atelier, atmosfera a fost foarte faină. 

Am avut la îndemână echipament de excepție, ce ne-a dat încredere: piolet Black Diamond Viper și 2 corzi dinamice Edelrid Tommy Caldwell Pro Dry DT 9.6 mm 70 m, cu tratament water repellent si dirt resistant Pro Dry, toate de la partenerii noștri de la Alpin Expe.

Odată ajunși la mașini, organizatorii alături de sponsori de la Alpin Expe Mountain Shop si Ortovox, au avut o surpriză pentru noi- tombola cu premii- de unde fiecare a plecat acasă cu un premiu.”

Mulțumim Adrian!

Si, vorba lui Marius si a lui Horațiu: Și de aici urmează PRACTICA!

Relatare de Mircea V. Ignat

Powered by ORTOVOX, AlpinExpe Mountain Shop și Black Diamond