04 May2022

Alergarea montană: Cum abordăm pregătirea. Emoția cursei.

Maria-Ana T.
Alergarea montană: Cum abordăm pregătirea. Emoția cursei.

În 15 aprilie 2022 a avut loc întâlnirea pe tema pregătirii și emoției din timpul cursei, din seria celor prin care aducem informații utile în atenția comunității de alergători.

Colegul nostru, Răzvan Samoilă, moderatorul întâlnirii, i-a invitat pe Istvan Szokolsky, Viorica Mălai și Oana Marina ale căror prezentări s-au completat perfect una pe cealaltă. Istvan, Viorica și Oana au vorbit pe rând despre pregătirea din plan fizic, emoțional și mental a cursei de alergare.

Am aflat, în cadrul prezentării, de la Istvan de ce sunt importante testarea inițială și analiza corporală (nivelul de hidratare, care trebuie să fie peste 65%). După testarea inițială, alergătorul începe pregătirea fizică și metabolică. Aici Istvan a vorbit despre funcțiile din timpul efortului, despre zonele de puls și de intensitate, pe care alergătorul trebuie să și le cunoască și să învețe să le ajusteze. Monitorizarea pulsului este relevantă pentru a putea mobiliza resursele de grăsimi viscerale folosite pentru energie și pentru a ști când este nevoie de carbohidrați pentru buna funcționare a organelor interne, în special a creierului, în timpul unei curse. Practic, Istvan a explicat cum să monitorizezi nivelul de hidratare, cum și cu ce să te hidratezi. Pregătirea fizică pentru cursă trebuie să fie completată de pregătirea tehnică (tehnica de alergare, adaptarea la traseu), altfel alergătorul poate avea surprize ce pot scădea drastic randamentul în timpul cursei. Un alt aspect important al pregătirii este recuperarea potrivită; Istvan a explicat de ce se pierde masa musculară fără o recuperare adaptată efortului depus.

Viorica, „expertă în emoții”, cum s-a autocaracterizat, a vorbit despre emoția cursei. Un plan de antrenamente clar definit ajută la controlarea emoțiilor. Deci stabilirea obiectivelor și a strategiei abordate sunt un prim pas în pregătirea cursei. Pentru a ține emoțiile sub control, în timpul cursei, focusul trebuie să fie pe propria persoană, nu pe ceilalți concurenți. Comparația cu ceilalți generează frustrare, emoții neplăcute care nu ne ajută în timpul cursei. Tehnicile de respirație, dialogul interior pozitiv ajută la menținerea emoțiilor la un nivel acceptabil (expirația mai lungă decat inspirația calmează). Sfatul lui Vio e ca atunci când ni se pare greu, să mutăm focusul de pe problemă și să ne uitam în jur curioși, să ne bucurăm de natura din jurul nostru. La fel ca Istvan, Vio a punctat recuperarea ca o componentă importantă a antrenamentului. A fost clar după atmosfera din sală că atitudinea pozitivă a Vioricăi este contagioasă.

Oana, la fel ca Viorica, a început prezentarea ei cu recomandarea ca fiecare alergător, dar mai ales alergătorul de ultramaraton, să își cunoască foarte bine obiectivele și să își găsească motivația care să îl ducă la finalul cursei. Pentru Oana, unul dintre obiective este conștientizarea prezentului și trăirea acestuia, trăirea cursei. Un mental puternic și o stare de calm te ajută să treci peste momentele de oboseală sau de durere fizică. Oana ne-a inspirat cu exemplul ei personal și ne-a spus cum distanța lungă îi oferă timp. După cursă, retrăiește momentele alergării și le transpune ulterior în artă (prezentarea ei a fost completată vizual de lucrările ei artistice). E clar că pasiunea, fie că o ai, o descoperi sau o redescoperi prin alergare, completează motivația.

Seminarul a fost transmis și live pe pagina de Facebook a msg Maraton Apuseni și înregistrarea lui este accesibilă pe pagină.

Le suntem recunoscători invitaților Viorica, Istvan și Oana pentru prezență și explicații și le mulțumim participanților care ne-au fost alături și care s-au implicat cu interes în discuții!

 

Le mulțumim de asemenea lui Ovidiu Motioc și lui Florin Chircu pentru frumoasele instantanee foto!