04 Apr2016

Initiere in catarare CAR U-Cluj

In frumoasa zi de Sambata 2 aprilie, am avut placerea de a participa la mini-tabara de initiere in catarare organizata de domnul Dinu Mititeanu in Cheile Turzii.

Am plecat cu trei masini din OMV Calea Turzii putin dupa ora 8:00, pe traseul auto cel mai scurt: din Tureni la dreapta si apoi peste autostrada in soseaua Turda - Petresti - Lita. Am intrat deci in Chei din amonte. Inainte de ora 9:00 eram deja la baza traseului “Scoala Turdeana”.

Dupa prezentarea echipamentul si a principalelor noduri, s-a montat o mansa (top rope) de 25 m, iar fiecare din cei 11 colegi, am avut posibilitatea de a catara de mai multe ori.

Putin dupa ora 10:00, s-au alaturat grupului si fam. Constantinescu Mihai si Mihaela cu juniorii. Micuta de numai 7 luni a stat cuminte toata ziua iar Stefi a catarat ca un adevarat alpinist. J

Mihai si Mihaela au montat inca o mansa pe traseul vecin “Pasarea Polara” si astfel am avut sansa ca unii dintre noi sa testam si un traseu mai dificil.

Apoi am invatat sa facem rapel iar la final domnul Dinu ne-a aratat in variantya cu horn a traseului, tehnica de catarare prin opozitie (spraitz) si ramonaj.

O buna parte timp, am fost acompaniati de simpaticul si experimentatul salvamontist “Toto” care ne-a binedispus cu glumele si povestioarele sale, dar care ne-a si aratat diverse noduri (Prusik si altele) si ne-a explicat utilizarea lor.

La intoarcrea spre masini, am eliberat Cheile de o parte din gunoaiele aruncate de "porcus turisticus". La curatenia generala (pentru cata vreme ?) de joi 7 aprilie organizata de Consiliul Judeten, pe langa voluntari din alte ONG-uri clujene si turdene, vor participa si colegi de club !

A fost o zi superba, cu vreme superba si cu niste oameni de nota 11!

Multumesc in mod special domnului Dinu pt ideea de a organiza aceasta initiere, sarbatorindu-si dupa cum ne-a marturisit cu 4 zile mai devreme a 48-a aniversare de cand, tot in acest traseu, s-a catarat prima data legat in coarda si a facut primul sau rapel ! Multumim si experimentatilor cataratori Mihai si Mihaela, care ani in sir erau principalii organizatori de doua ori in fiecare an(primavara si toamna) a unor astfel de tabere de initiere in locatii diferite.

Instructori: Dinu Mititeanu, Mihai si Mihaela Constantinescu, C .Totezan (Toto).

Participanti: Florina Vasile, Ioana Muresan, Emilia Veresezan, Cosmina Gabor, Jeni Csakli, Andrei Cora, Tudor Birla, Ionut Bundea, Vlad Radutac, Alex Dorolti, Alex Iacob.

Vremea a fost faina. Dimineata putin rece, dar dupa ce iesit soarele de dupa impresionantul Turn Ascutit, a trebuit sa ne mai dam jos din "cojoace".

Stim ca duminica, vreo 30-35 de colegi de club si cativa prieteni ai unora dintre ei, vor merge in "tura brandusie", nu departe se satul Arsura de pe versantul drept al vaii Somesul Rece. Fanatul Sereteu, unde de ani buni , zeci de colegi de club si sute de alti clujeni iubitori de natura, de flori, de liniste, de Frumos isi incanta ochii cu milioanele de branduse de acolo si apasa des pe declansatoarele aparatelor foto ! Scurta dar impresionanta suita foto "Un ha" (hectar) prezentata de colegul Dan Tautan marti 29 martie inainte de Adunarea Generala a Clubului, este probabil un motiv in plus ca numarul celor inscrisi pentru tura asta sa fie asa de mare.

Amintindu-ne si de numeroasele ture de iarna in Retezat, Sureanu, Vladeasa, Muntii Rodnei, Suhard si altimunti, cu schiuri de partie sau mai ales de tura, cu bocanci, coltari, pioleti, rachete, ne bucuram ca facem parte din acest club de adevarati iubitori de munte, unde noi, incepatorii avem ce si de la cine invata, putem face ture de dificultate crescanda si in siguranta !

Ture frumoase oriunde veti merge!

Text si foto: Ionut Bunea