09 Jun2022

Igienizarea lacului Beliș II

Igienizarea lacului Beliș II

Provocarea constând în igienizarea lacului Beliș a fost trecută, am reușit să finalizăm igienizarea frumosului lac de munte din Apuseni de Ziua Mondială a Mediului. Privind retrospectiv, au fost necesare două etape care au cumulat 5 zile, circa 300 de voluntari, 200 de locuri în caiace/canoe/bărci, 7 bărci suport, peste 10 camioane de deșeuri și resursele financiare necesare.

Lacul Beliș este unul dintre cele mai sălbatice lacuri de munte din țară, un loc în care predomină cadrul natural, un lac artificial de acumulare format pe cursul râului Someșul Cald, la confluența munților Gilăului, Vlădeasa și Muntele Mare, la o altitudine de circa 1.000 m. Lacul a fost construit în perioada 1970-1974 în scop hidroenergetic. Întinderea lacului este uriasă, 826 hectare și un volum estimat de 225 milioane de metri cubi, cu un contur de igienizat pentru noi de peste 66 Km. Malurile acestui lac sunt abrupte, inaccesibile de pe uscat, din conturul de 66 km doar 5% putând fi abordați de la mal.

La prima prospectarea a lacului, începutul de iunie 2021, părea o misiune imposibilă. Lacul avea cumulate deșeuri istorice, prima parte a acțiunii nostre de anul trecut fiind prima de proporții din istoria lacului. Era necesar un plan eficient, acționat în cea mai mare parte pe apă cu suport pe uscat, în puținele locuri unde pot fi extrase deșeurile spre drumuri și spre căi de acces. Am reușit în 2021 să extragem în jur de 3.500 de saci de deșeuri cu 120 de voluntari. Nu reușeam însă să finalizăm acțiunea, aglomerările infernale cu deșeuri din câteva golfuri blocând zeci de voluntari în ambele zile.

Anul acesta am revenit la Beliș cu temele făcute, știam că este necesar să fim hotărâți, bine organizați, cu suport pe apă substanțial, ajutor din partea instituțiilor statului și noroc de vreme bună.

Peste 180 de voluntari s-au regăsit pe listele de înscriere oficiale la care se adaugă alți oameni care au voluntariat în weekend din partea instituțiilor care au ajutat în cadrul acțiunii.

Voluntarii au fost repartizați în grupe de acțiune pe apă, pe uscat sau în grupul de conștientizare, în funcție de opțiunea individuală a fiecărui participant. Au fost formate 14 grupe pe apă, 6 pe uscat și grupa de conștientizare, sub coordonarea membrilor CAR, rangerilor PNA și ghizilor de aventură. Am avut la dispoziție 120 de locuri în caiace, canoe sau bărci plus restul resurselor necesare pentru acțiunile de igienizare.

Ne-am adunat de vinerea după-amiază pe Dâmbu Ungurilor din Beliș, un loc fain cu vedere panoramică spre lac și sigur, era asigurat cu paratrăznete. Ne instalăm base campul, corturile iar seara o încheiem în zona cortului și a focului de tabără, pe acordurile de chitară ale Adrianei Andreica și Claudiu Aftimescu.

Sâmbătă dimineața la ora 8:00 aveam planificată regruparea cu participanții, prezentare zonă, lac, organizatori, sponsori, colaboratori, instituții suport, planul de atac și instructajul tehnic. Încercăm să urgentăm puțin fiind sub amenințarea unei ploi iminente și cu îngrijorare, aveam o prognoză meteo nefavorabilă conform căreaia urma să vină potopul după ora 14:00. Ne sfătuim, vorbim cu baieții de la salvamont, comunicăm ora 13:00 ca oră de retragere spre base-camp din motive meteo. După instructaje și după preluarea pachetelor de voluntar, fiecare echipă se deplasează la locația stabilită de pe lac, cu mașina sau cu bărcile suport, mai puțin echipa “Ture cu caiacul 1” care au plecat autonom mai devreme, aveau de igienizat o porțiune lungă cu deșeuri mai puține, pe brațul Someșului Cald, până la Smida.

Echipele pe apă “Ture cu caiacul 2”, “Ture cu caiacul 3”, “Ture cu caiacul 4”, “Master Adventures 1”, "Transilvania eXtreme Adventures 1", "Transilvania eXtreme Adventures 2" și "Yachting Club Tarnița" au abordat distanțele mai lungi, de pe brațul P. Beliș. Echipa "Outdoor Experience" a abordat zona stațiunii Fântânele și a barajului Fântânele în timp ce echipele "Transilvania eXtreme Adventures 3" și "Transilvania eXtreme Adventures 4" au abordat versantul de sub Vf Ghidurilor și golful Mestecăniș.

În grupa celor sosiți cu ambarcațiuni proprii, fiecare participant s-a lipit de o echipă care avea o viteză de deplasare comparabilă.

Echipa pe uscat CAR 1 a făcut deplasarea cu mașinile în stațiunea Fântânele, acolo au igienizat zona de lângă apă și porțiunea de sub asfalt până la lac. Echipa pe uscat PNA1 a preluat zona de lângă baza Hidroelectrica Fântânele în timp ce echipele PNA3 și PNA4 au fost transferați cu bărcile Consiliului Județean Cluj și Salvamont spre locațiile abordabile de pe uscat, în prima parte a versantului drept a brațului pârâului Beliș. Echipele din zona Fântânele, baraj și Golful Mestecăniș erau asistate pe apă pentru transportul deșeurilor de barca Parcului Natural Apuseni. Echipele pe apă aflate pe brațul p. Beliș erau asistate pe apă pentru transferul deșeurilor de bărcile ISU Huedin și Hidroelectrica. Echipa de la Apele Române a sosit cu barca motorizată electric, ei au acționat solitar într-o porțiune de sub Vf. Ghidurilor. Voluntariatul foto a fost asigurat și de această dată de Gabriel Păcurariu CAR și Timea Izsak PNA.

Toate acestea se întâmplau pe reprize de ploaie măruntă, ploaie care nu descurajează participanții nici un moment, aveau determinare și o voință mai presus de orice ploaie, simțeam o energie pozitivă care îți dă aripi, oameni veniți pentru cauza comună de conștientizare. După ora 12:00 încep să apară mesajele voluntarilor în grupul de comunicare al evenimentului, voiau să continue munca la posturile alocate pe proprie răspundere, nu vroiau să se oprească, li se ceruse să înceapă retragerea la ora 13:00. Înainte de ora 13:00, ca prin minune, încep să se răspândească norii grei de ploaie, vremea se schimbă brusc. Văd asta și pe telefon după ce prind un val de semnal iar în aceste condiții toate echipele rămân pe poziții și își continuă munca, conform planificării din fișa postului, până către seară. În cele din urmă apare soarele... 

Erau câteva porțiuni cu aglomerări de spurcăciuni și o cantitate mare de polen urât mirositor pe apă, dificil de tolerat pentru perioade lungi de timp, mai ales în golfurile de pe brațul p. Beliș sau din zona Fântânele și baraj. După amiază spre seară începem să ne adunăm în base-camp, era o vreme superbă, parcă o răsplată pentru acei voluntari minunați care nu au renunțat. Aveam apoi să ne “dezintoxicăm” cu o seară reușită la un gulaș preparat cu maiestrie de Levy și Gicu, urmat de 3 serii cu muzica live,  Adriana Andreica&Florin Grec, trupa Boemis apoi o serie la rece la focul de tabără cu Claudiu Aftimescu și Ovidiu Brădățan. Am avut un sunet fin, de calitate, grație talentului artiștilor și a selecției de echipament audio oferit de Music Hub, chiar dacă nu am reușit să transportăm și monitoarele de scena. De bucurie că am scăpat de ploaie, stăm ceva mai mult seara, eram în grafic, amânăm startul pentru ziua de duminică la ora 9:00.

Duminică atacăm punctual doar zonele rămase neigienizate, cei cu ambarcațiuni mai lente aveau să se îndrepte spre golful Mestecăniș unde se împart de o parte și alta, igienizează problematicul golf până în capăt. Cei cu caiacele rapide de tură aveau să se împartă până la coada brațului p. Beliș. Echipele de uscat se repartizează în 3 puncte de colectare de pe brațul p. Beliș plus o zonă cu o aglomerare masivă de deșeuri aproape de vărsarea pâraului Monoșeilor.

În această ediție a fost sporită siguranța voluntarilor, echipament de protecție complet, în jur de 150 de veste de salvare, ambulanța în zona Fântânele, patrula bărcilor Salvamont și ISU Huedin printre voluntari cu echipament de prim ajutor. Asistența pe apă rămâne neschimbată, barca CJ Cluj și Salvamont se ocupă de transferul voluntarilor pe uscat, barca PNA de transfer deșeuri în zona Golfului Mestecăniș iar bărcile ISU Huedin și Hidroelectrica treaba grea de pe brațul p. Beliș unde era o concetrare mare de voluntari și deșeuri. La fel ca și în prima ediție, bărcile suport sunt copleșite de cantitatea de deșeuri adunată de voluntari iar o cantitate de circa 1000 de saci rămân în zona lacului. Reușim să facem treaba până în jur de ora 17:30, când ajung la mal și ultimii voluntari de pe lac, am igienizat lacul Beliș!

În zilele de luni și marți au fost extrași în punctele de încărcare și ultimii 1000 de saci rămași în zona lacului, prin efortul colegilor în organizare PNA și a bărcilor de la Hidroelectrica și ISU Huedin. Joi sunt programate camioanele pentru încărcarea deșeurilor, lucru pentru care intră pe rol implicarea primăriilor Beliș și Mărișel.

A fost o misiune îndeplinită în care a fost necesară o aliniere și o sincronizare exemplară, disponibilitate de durată a inimoșilor voluntari și a instituțiilor ca i-au ajutat. Aceștia s-au adunat la Beliș pentru că le pasă de natură și se implică în combaterea cu plastic și deșeuri în apele din zonele de munte.

Echipa de conștientizare a avut la dispoziție fonduri limitate, acțiunea având în general un buget sub așteptări. Echipa de conștientizare a dispus de panouri informative, magneți de frigider și un set de fotografii A3 plasticate, au avut o abordare din poartă în poartă prin sate din amonte. Au fost abordați localnici sau turiști, acestora le-au fost prezentate imaginile cu deșeurile din lac, sursa de apă principală pentru localitățile din zonă, efectele lipsei de educare, lipsă de reacție din partea autorităților care ar trebui să asigure servicii de salubritate și un bun management al deșeurilor inclusiv în zonele montane mai izolate. Ar fi cazul să ne trezim, să direcționăm fonduri înspre mediu și natură, să luam măsuri până nu este prea târziu.

 

Partea a II-a a igienizării lacului Beliș a necesitat o însemnată aliniere de forțe, după cum urmează:

Organizatori:

Clubul Alpin Roman Filiala Cluj și Administrația Parcului Natural Apuseni, un parteneriat în cadrul căruia au fost organizate și alte acțiuni adresate mediului și curățeniei pe munți. Au fost împărțite sarcinile administrative și de coordonare din cadrul acțiunii între membri CAR și echipa APNA. Peste 50 de CAR-iști din Filiala Cluj au fost prezenți plus o parte din echipa Parcului.

Colaboratori din turismul de aventură:

Oameni grozavi care au renunțat la turele comerciale și ne-au pus la dispoziție circa 120 de locuri în caiace, canoe, bărci. Ture cu caiacul, Master Adventures, Outdoor Experience ne sunt aproape deja de mai mult timp. S-au alăturat în 2022 Yachting Club Tarnița și Transilvania eXtreme Adventures, ultimii cu un aport substanțial într-un moment delicat al organizării acțiunii.

Parteneri instituționali:

Prefectura Cluj prin Cătălin Croitoru mediu, suport în notificarea și implicarea instituțiilor

Consiliul Județean Cluj, Alin Danci, transfer voluntari cu barca de patrulare, prospectare lac înainte/după eveniment

Salvamont-salvaspeo Cluj, transfer voluntari cu barca și supraveghere voluntari

ISU Huedin, echipaj ambulanță și echipaj cu barca, suport medical de urgență și transfer deșeuri în punctele de colectare

Primăria Beliș, transfer deșeuri din punctele de colectare spre centrele de sortare/reciclare, facilitare base-camp

Primaria Marișel, transfer deșeuri din punctele de colectare spre centrele de sortare/reciclare

Apele Române, voluntariat cu personal și barca

Hidroelectrica, suport pe apă, transfer deșeuri înspre punctele de colectare

Sponsori:

Realizarea acestui proiect a fost posibil prin aportul decisiv al sponsorilor care au susținut acțiunea și au premiat voluntarii:

Brinel, cheltuieli logistice și premierea voluntarilor

UMT Software, cheltuieli logistice și premierea voluntarilor

NetMatch, cheltuieli logistice și premierea voluntarilor

Evalueserve, cheltuieli logistice

Oncos, cheltuieli logistice

LogicGreen, toalete ecologice în base-camp

Construcții Comerț S&Z, saci plasă raschel pentru deșeurile de pe apă

MusicHub, sonorizare și suport audio

Rolicom, saci menajeri premium

Hailabeliș, ingrediente pentru gulaș

Rent-a-tent, reducere 50% la închirierea cortului de evenimente

AlpinExpe, premierea voluntarilor

Maramontsport, premierea voluntarilor

Vector Direct Properties, cheltuieli logistice

La numărătoarea sacilor rămași a ieșit că au fost utilizați circa 900 de saci menajeri de 120 l și circa 2800 de saci de plasă tip raschel, avem un total de circa 3700 de saci la ediția II și un total general de 7200 de saci colectați din lacul Beliș. Vă invităm să faceți o plimbare pe un superb lac de munte CURAT, să vă bucurați de natură!

Vom continua inițiativele munților mai curați, vom alege pentru acțiunea din 2023 încă un lac de munte care va avea nevoie de noi.

Mulțumim celor implicați în acțiunile de la Beliș,

 

Ovidiu Motioc

pentru

CAR Filiala Cluj.