Acțiune de igienizare a Lacului Beliș

Acțiunea de igienizare a Lacului Beliș a reprezentat o intensă experiență de viață pentru cei implicați. Aici mă refer la cei prezenți "live" în acțiune pentru că așteptările sponsorilor au fost onorate din oficiu, prin ideea acestei inițiative, am fost susținuți de oameni care vor să facă un bine naturii și care așteptau astfel de oportunități.
Ideea acțiunii noastre a apărut în 2020, la scurt timp după legarea parteneriatului între CAR și PNA, organizatori ai igienizării de la Beliș, APNA fiind parteneri de nădejde care ne facilitează îndeplinirea unor obiective printre care se numără acela de a avea munți mai curați. Contextul pandemic nu a permis organizarea unei acțiuni ample cu sute de voluntari, astfel că am așteptat primele măsuri de relaxare iar perioada aleasă a fost cum se poate mai bună, tocmai de Ziua Mondială a Mediului.
Lacul Beliș este un lac artificial de acumulare, relativ “tânăr”, fiind construit în perioada 1970-1974 în scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșul Cald, la confluența dintre m-ții Gilăului, m-ții Vlădeasa și Muntele Mare. Începând cu 1975 a început umplerea noului lac iar sate și cătune din văi au fost mutate pe culmi sau au dispărut. Sătenii din vechiul Beliș s-au mutat pe actuala vatră iar mici cătune precum Pleș, Bolojești, Dădești, Milioan sau Giurcuța de Jos au dispărut, în timp. De la Cristian Popa, rangerul PNA pe zona Beliș, localnic, am aflat povești emoționante despre tristețea oamenilor nevoiți să se mute pe culmi , martori la inundarea propriilor gospodării. În câțiva ani, pe la începutul anilor 80, după 1977, lacul a fost umplut și dat în folosință iar în câțiva ani avea actuala formă, cu o suprafață de circa 826 hectare și un volum de 225 milioane de metri cubi, devenind o perlă a Apusenilor și una dintre principalele surse de apă pentru o mulțime de localităti, împreună cu Tarnița, printre care și Cluj-Napoca.
Dimensiunea impresionantă a lacului apărut în cadrul natural, la circa 1000 m altitudine, combinată cu peisajul montan pitoresc a generat un punct de atracție major din Apuseni, în prezent fiind o zonă protejată aflată în incinta Parcului Natural Apuseni.
La fel cum se întâmplă în mai toate zonele montane ușor accesibile pentru turismul de masă, cu acces auto, și aici am găsit rezultatul nepăsării, neputinței autorităților, lipsei de educare a agresorilor pentru natură. Frumosul peisaj montan îl găsim “decorat” cu tone de deșeuri plutitoare sau atârnate jur-împrejurul lacului, condiții inacceptabile pentru o conectare pură la natură, mai ales pentru membri CAR, exigenți ambasadori ai muntelui și naturii în România.
Actuala acțiune de igienizare este prima de amploare în cei 40 de ani adunați de la apariția lacului, dovadă fiind mulțimea de obiecte și ambalaje găsite specifice vremii, unele fabricate prin anii 80. Deșeurile cumulate în cei 40 de ani ne oferă o radiografie a timpului și a gradului de educare al românilor. Provin din 3 surse majore, satele din amonte (poluatori majori intrarea din zona Ciurtuci, Poiana Horea), pescari și turiști.
Cunoaștem vechile obiceiuri ale localnicilor de prin munți prin care își abandonau gunoaiele prin râpe și prin văi, iar ulterior transportate de ape în aval până în lac. Cu servicii performante de salubritate oferite de primării și un cuantum consistent al amenzilor aplicate prompt se va putea combate acest prost obicei.
Pescarii, aleg o faină formă de recreere în natură pe un lac care are pește însă la plecare își “uită” doze, pet-uri și mai ales cutiuțele cu momeli pe care le găsim de pretutindeni ca pietrele din lac. Domnule pescar, nu are nevoie lacul de astfel de cadouri, cea mai elementară regulă de bun simț al muntelui ne spune că ne ducem înapoi la reciclat gunoaiele, mai ales că în majoritatea cazurilor vă deplasați cu mașinile. Avem promisiuni din partea D-lui Mircea Matiș, paznicul fondului de vânatoare și pescuit pe Lacul Beliș, că nu doar îi va raporta pentru amendare ci va interzice accesul pe lac pescarilor care vor lăsa gunoaie, le va refuza eliberarea autorizației de pescuit și vor fi trimiși acasă!
Turiști, turismul de prost gust și petrecerile pe pontoane ale oamenilor care au venit “la munte”, care se lasă cu abandonarea gunoaielor în lac. Aici am constat deja schimbări în bine odată cu interzicerea motoarelor termice pe lac, sperăm să dispară și pontoanele dizgrațioase meșterite artizanal, încă prezente prin zona Stațiunii Fântânele.
Acțiunea de igienizare a avut loc în WE 5-6 iunie, în două zile și a implicat în jur de 120 de voluntari. Aceștia au fost împărțiți în echipe de acțiune pe uscat, pe apă și sub apă. Sâmbătă am avut șapte grupe pe apă, trei pe uscat și scufundătorii iar duminică opt pe apă, patru pe uscat și scufundătorii, cu un număr total de 70 de locuri în caiace, canoe și 2 bărci de 6 locuri, echipele fiind coordonate de membri CAR, rangeri PNA și ghizi de aventură.
Resurse, sponsori, echipe:
Coordonatori acțiune: Ovidiu Motioc, Timea Izsak, Florin Petre și Laura Epure (mediu).
- Echipa apa “Ture cu caiacul 1” coordonator Florin Petre ghid TC
- Echipa apa “Ture cu caiacul 2” coordonator Cristi Mateș CAR
- Echipa apa “Ture cu caiacul 3” coordonator Ovidiu Motioc CAR
- Echipa apa “Master Adventures 1” coordonator Dan Remus ghid MA
- Echipa apa “Master Adventures 2” coordonator Levi Liuț ghid MA
- Echipa apa “Master Adventures 3” coordonator Papp Roland și Cătălin Pali ghizi MA
- Echipa apa “Outdoor Experience 1” coordonatori Adrian Legian și Marcel Giurgea CAR
- Echipa apa “Outdoor Experience 2” coordonator Radu Cozma CAR
- Echipa apa “Adventure Center” coordonator Radu Terec CAR
Echipele pe apă au folosit caiace, canoe sau bărci puse la dispoziție gratuit de operatori în turismul de aventură: Ture cu caiacul, Master Adventures, Outdoor Experience și Adventure Center.
- Echipa uscat “PNA 1” coordonator Cristi Popa PNA
- Echipa uscat “PNA 2” coordonator Mircea Șușman PNA
- Echipa uscat “CAR 1” coordonator Cotyso Igna CAR
- Echipa uscat “CAR 2” coordonator Alexandra Vasilache CAR
- Barci suport:
PNA: Alin Moș
Salvamont Cluj: Ovidiu Morcovel
Romsilva: Mircea Matiș
- Scufundări:
Centrul de scufundări Transilvania
Coord. Cristian Irimieș
Daniel Flaviu Pop
Ciprian Man
Gabriel Oltean
- Foto/video:
Gabriel Păcurariu CAR
Timea Izsak PNA
Florin Coraș PNA
- Tabăra de bază:
sponsorizare toalete ecologice: Logic Green
sponsorizare gulaș: HaiLaBelis
voluntariat gulaș: Cotyso Igna CAR
voluntariat artistic: Adriana Andreica CAR
sponsorizare saci de plasă raschel: saci-plasa.com, SC Construcții Comert S&Z
sponsorizare saci menajeri: Rolicom Cluj
sponsorizare sonorizare: Music Hub
transport caiace: UMT Software, NetMatch
- Transfer deșeuri:
Primăria Beliș
- sponsori care au susținut cheltuielile logistice și premierea voluntarilor:
Brinel-30 de ani, NetMatch, Vector Direct Properties, Rock’n Snow
Programul și desfășurarea igienizării:
vineri ora 18:00:
Instalare tabăra de bază în Beliș pe Dâmbu Ungurilor, montare corturi, acomodare.
O seară cu vreme bună în care am întâlnit/reântâlnit oameni faini, colegi de Club, parteneri și voluntari puși pe fapte bune, simțeam o energie pozitivă incredibilă a unor oameni care consideră că natura este și casa lor !
sâmbătă ora 8:00:
-Deschidere eveniment
-Alin Moș director PNA, prezentare Parc Natural Apuseni, prezentare Lac Beliș, conștientizare.
-Dinu Mititeanu, președinte onorific CAR Cluj, prezentare Clubul Alpin Roman Filiala Cluj
-Ovidiu Motioc CAR, prezentare plan de acțiune și distribuirea voluntarilor pe echipe.
-Florin Petre, instructaj tehnic pe apă
-Laura Epure CAR, instructaj mediu și reciclare
-Timea Izsak PNA, Raluca Motioc CAR distribuirea pachetului de voluntar
sambata ora 9:30:
Start acțiune de igienizare, am început acțiunea cu strategia de a aborda cu prioritate zonele cele mai grav afectate de deșeuri iar în această primă zi am atacat cu toate efectivele zona stațiunii Fântânele, barajul și golful creat pe pârâul Ghidurilor și Mestecăniș. Pe uscat, Alexandra cu echipa de uscat CAR1 au igienizat zona stațiunii Fântânele, atât malurile abrupte și zonele de lângă apă cât și străzi aflate spre apă. Cristi Popa cu echipa de uscat PNA1 a igienizat zona alăturată barajului, sectorul între Hidroelectrica și golful Mestecăniș. Cotyso cu echipa de uscat CAR2 au abordat zona de vis-à-vis de stațiune, golful format pe pârâul Aurel și versantul estic sub Vf Ghidurilor fiind asistați pe apă de echipa “Ture cu caiacul 1” conduși de Florin Petre.
Radu Terec cu echipa pe apă “Adventure Center” a igienizat sectorul între Dâmbul Ungurilor și Stațiunea Fântânele în timp ce echipa “Outdoor Experience 1” cu Adrian Legian și “Outdoor Experience 2” cu Radu Cozma au igienizat zona barajului, intervenția fiind pe alocuri dificilă și îngreunată de multitudinea de bușteni plutitori care blocau zona devărsorului de langa Hidroelectrica. Ar fi fost o intervenție facilă în acea zonă dacă ar fi fost extrași buștenii din lac.
Restul echipelor pe apă au intrat frontal în cea mai afectată zonă din această parte a lacului, golful Mestecăniș. Sacii umpluți de voluntari erau adunați de bărcile suport (barca PNA, barca Salvamont și barca Romsilva) iar apoi transferați în punctele de colectare. Pe apă am folosit saci din plasă rezistenți tip raschel care ne permiteau să îi tractăm prin apă cu caiacul iar pe uscat am folosit saci menajeri.
După o zi intensă cu muncă epuizantă pentru voluntari, în condiții dificile în teren accidentat și printre bușteni uriași plutitori, ne încheiem ziua cu bine igienizând toată aria propusă mai puțin fundătura din golful problemă unde era o aglomerare infernală de deșeuri. Au fost extrași toți sacii colectați și transferați în punctele de colectare, bărcile suport fiind ajutate de localnici, Bogdan și Dl Ilie, cărora le mulțumim.
După ora 17:00 începem retragerea în tabăra de bază, voluntarii de pe uscat fiind transferați rapid cu bărcile suport, în funcție de cum își încheie sectorul fiecare echipă. La ora 19:00 eram prezenți în efectiv complet în tabăra de bază unde apare gulașul în sistem “all you can eat”, care a picat bine după o zi de muncă.
Pe înserate se fac auzite primele acorduri de chitară ale Adrianei Andreica care ne dăruiește o seară de folk la căldurica unui foc de tabără.
duminica ora 8:00
Oboseala cumulată în prima zi face destul de grea despărțirea de sacul de dormit și de corturi, reușim să ne adunăm la ora 8:20 și încercăm să scurtăm pe cât posibil formalitățile întrucât voluntarii beneficiau de experiența zilei anterioare. În doar 25 de minute reușim să distribuim pachetele de voluntari și să instruim pe noii veniți și ne lansăm la apă. În această zi ne împrăștiem pe o arie de acțiune impresionantă, atacăm gunoaiele cu opt echipe pe apă și patru pe uscat. Echipa de uscat PNA2, coordonata de Mircea Șușman și echipa pe apă “ Adventure Center” cu Radu Terec se deplasează din nou în golful Mestecăniș pentru a încerca să finalizeze igienizarea acelei fundături din golful problematic. Echipa lui Radu Terec beneficia de mici caiace agile care se puteau strecura printre uriașii bușteni și aruncau pe uscat pet-urile care erau colectate apoi de echipa lui Mircea. În ciuda efortului susținut și după două zile și circa 35 de oameni mobilizați nu se reușește eliberarea integrală a fundăturii din capătul golfului, însă arată decent acum.
Echipa “Ture cu caiacul 1” și “Ture cu caiacul2” coordonate de Florin Petre și Cristi Mateș acoperă cea mai lungă porțiune igienizată duminică de circa 15 km pe brațul Someșului Cald, de la Dâmbu Ungurilor până la pârâul Rachițica. Restul echipelor intra pe brațul Văii Belișului, echipa de uscat CAR1 si CAR2 cu Ale și Cotyso igienizează versantul drept pe uscat în timp ce echipele “Master Adventures 1” și “Master Adventures 2” igienizează versantul stâng pe apă cu bărcile de 6 locuri.
Echipa de caiaciști “Master Adventures 3” și echipa de canoe “Outdoor Experience1” coordonată de Marcel Giurgea abordează zona mediană a brațului, de o parte și alta a pârâului Monoșel.
Echipa “Ture cu caiacul 3” coordonată de Ovidiu Motioc avea să se deplaseze până în coada brațului văii Belișului, aproape de cantonul Ciurtuci, poarta de intrare în lac pentru cele mai multe deșeuri dinspre Poiana Horea, o altă zonă dificilă cu mari încărcări de deșeuri într-o porțiune mlăștinoasă cu namol.
Zona uriașă de acțiune de duminică a copleșit bărcile suport care nu au mai făcut fața în a colecta sacii umpluți de voluntari, operațiunea de adunare a sacilor de pe lac fiind finalizată cu succes luni cu ajutorul D-lui Ilie Fărcaș.
O treabă bună au reușit să facă și scufundătorii de la “Centrul de scufundări Transilvania” care reușesc să scoată o mulțime de obiecte inedite de pe fundul lacului, în cele două zile.
Copleșita pare și firma de colectare a deșeurilor din zonă. Ne bazăm pe Primaria Beliș că va reuși să facă un efort și să debaraseze punctele de colectare mai rapid la acțiuni viitoare. Ar trebui să implicăm pe viitor și Primăria Râșca, probabil.
Randamentul excelent al acțiunii, cu o medie de 14,5 saci/voluntar/zi și un număr total de circa 3500 de saci colectați demonstrează o bună organizare și faptul că voluntarii nu au făcut deplasarea la Beliș pentru agrement, au venit hotărâți să schimbe ceva, vor munți mai curați și oameni mai responsabili în relația cu natura !
Mă încurajează faptul că observ bucuria oamenilor de pe lac, rangeri PNA și Dl Mircea Matiș, impresionați de fapta noastră, neașteptată probabil pentru ei, din partea cărora am simțit o motivare în ași face treaba mai bine în direcția pedepsirii celor care aruncă gunoaie în natură. Aplicarea amenzilor nu tocmai mici, 3000-6000 lei, ar trebui să sperie și cei mai curajoși turiști care împrăștie gunoaie, iar cadrul legal să nu le mai ofere scăpare prin contestare. Acelora care aruncă gunoaie în natură le amintesc că noi, cei din CAR, suntem de partea naturii, îi vedem, îi raportăm, îi "amendăm", vom fi martori, suntem aproape 400 de perechi de ochi care se plimbă prin Apuseni de pretutindeni!
Am început un nou proiect care constă în căutarea de fonduri pentru achiziția unei flote proprii de caiace de tură a CAR Filiala Cluj, acestea vor fi utilizate pe lacurile de munte, vom începe să organizăm în mod regulat astfel de acțiuni și sper să găsim cât mai rapid sponsori care să ne susțină în lupta cu gunoaiele de pe lacurile de munte.
Mai am o veste bună, vom reveni la Beliș în 2022 pentru a termina ce am început acum, vom fi mai mulți, mai bine organizați, mai puternici, vom face ca acest frumos lac de munte să arate așa cum merită, curat, un loc unic în Apuseni iar apoi să organizăm ture de relaxare și agrement cu caiacul, care să ne permită o conectare pură cu natura.
Lucruri bune se vor întampla în perioada care va urma și am nădejdea că putem îndrepta ușurel lucrurile.
În numele echipei de organizare mulțumesc tuturor celor prezenți în acțiunea de igienizare a Lacului Beliș, ați făcut o treabă fantastică, ne vom revedea la Beliș la anu.
Ovidiu Motioc.
NOTA: imaginile din galerie vă pot afecta emoțional !