Tura MTB Muntii Muntele Mare: Varful Pietrele Marunte si Rezervatia Scarita Belioara

Tura MTB Muntii Muntele Mare: Varful Pietrele Marunte si Rezervatia Scarita Belioara

Perioadă
17 Iun 2023
Dificultate
Mediu
Coordonatori
Alina C.
Alexandru G.
Descriere

Tura amanata din motive meteo!

Va invitam sa participati la o tura de ciclism montan, de o zi, care imbina trasee autentice de ciclism montan cu privelisti specifice unice Muntilor Apuseni, cu vizitarea unuia dintre cele mai pitoresti varfuri ale masivului, Varful Pietrele Marunte (1735m), punct panoramic, precum si a Rezervatiei Naturale Scarita-Belioara, loc care ofera peisaje deosebite si totodata adaposteste specii florale si animale endemice pentru regiunea Europei de Sud-Est.

Tura de o zi, destinata ciclistilor de orice nivel, cu o pregatire fizica medie. Tura se desfasoara pe asflat (15%), drumuri forestiere, drumuri de iarba, teren accidentat alpin (85%).

Transportul se realizeaza cu masina din Cluj-Napoca, pana in fata Hotelului Aplin din Statiunea Muntele Baisorii. De aici se va porni pe sosea pana in Saua Sesul Cald, de unde se va urca pe Vf. Pietrele Marunte (marcaj turistic banda rosie). De la nivelui acestuia se incepe coborarea abrupta spre Crucea Crencii (o portiune pe noul marcaj turistic punct galben), loc din care se va continua pana in Rezervatia Scarita Belioara (marcaj turistic cruce albastra). Returul din Rezervatie se va face prin Crucea Crencii si Valea Vadului, pana in Statiune (marcaj turistic cruce albastra pana in Valea Vadului, apoi drum forestier).

Distanta aproximativa: 23 km. Diferenta de nivel aproximativa: 970m urcare/970m coborare. Ritmul de parcurgere al traseului va fi unul mediu. Locuri prestabilitae de pauza/regrupare (nu vor fi unicele): Sesul Cald, Varful Pietrele Marunte, Crucea Crencii, Rezervatia Scarita Belioara, Crucea Crencii (retur). Ora de pornire in tura: 09:00 din Statiunea Muntele Baisorii. Durata: Aproximativ 5 ore (plus 2 ore drum dus-intors).

Dificultate: Caracter mediu spre dificil. Caracterul dificil este conferit de tronsonul de coborare Vf. Pietrele Marunte – Crucea Crencii, unde se recomanda cunostinte tehnice avansate de coborare si/sau precautie sporita; tronsonul poate fi parcurs fara probleme pe langa bicicleta.

Coordonator: Alex Grecu

Echipament necesar

- bicicletă MTB în stare bună de funcționare

- cască de protecție, mănuși, ochelari de protecție

- jachetă (pelerină de ploaie) și pantaloni impermeabili + polar

- cameră de rezervă, kit pentru pană, pompă, ulei lanț, multitool

- mâncare și lichide + energizante pentru cele două zile de pedalat

- trusă de prim ajutor (una la 2-3 persoane)

- pălărie/șapcă de soare + cremă UV

- frontală