Vf lui Stan

Primavara in M-tii Mehedinti MERINITO

8
/
20
Perioadă
22 - 25 Apr 2021
Dificultate
Mediu
Coord.
Ovidiu M.
Descriere

Vei fi surprins, mai ales dacă ajungi pe valea Cernei și M-ții Mededinți pentru prima dată. Vei descoperi un paradis în miniatură oferit de cadrul natural, unul încărcat de legende despre comori ascunse și urme ale unor obiceiuri vechi, morari, lemnari, șlefuitori de pietre de moara. Voi măcina mai jos una dintre legendele uneia dintre comori, comoara de la Vârful lui Stan:

 Vârful lui Stan sau Piatra lui Stan, cum îi mai spun oamenii locului, și-a luat numele de la un haiduc ce a locuit la poalele lui. Importanța locului era dată de rolul de bună ascunzatoare și, în același timp, de bun punct de observație. Unul dintre acele vârfuri cu vederi panoramice de unde se vede totul ca-n palmă, iar în zilele senine se poate zări chiar Dunărea. De aceea, vârful a fost folosit pe vremea dacilor pentru semnalizarea primejdiilor. Un foc aprins aici se vedea până pe Vârful Godeanu și de aici la Sarmizegetusa. În Poiana Sanunilor (unde sper să ajungem să ne punem corturile), un loc aflat lângă vârf, se mai văd și acum urme de bordeie.

 Bătrânii spun că în acest loc și-ar fi ascuns dacii comorile, deoarece în jurul vârfului sunt mai multe peșteri. Chiar și o parte din tezaurul lui Decebal s-ar afla aici într-o peșteră cu intrare mică și trepte coborâtoare. Peștera are mai multe galerii laterale iar la comoară nu se poate ajunge pentru că ar exista mai multe capcane.

În drumeția noastră nu avem vreme să căutăm comori căci vom avea un program încărcat în fiecare zi planificată, vom parcurge chei, crovuri, geanțuri și alți dinți de calcar crescuți pe abruptul Mehedințean al văii Cernei.

 

Dificultate: mediu

  • traseu cu lungime medie, trei zile care insumeaza +45 km, +3000 D+, implică zone accidentate în afara marcajelor turistice;

  • parcurgerea în ritm mediu, aprox 15-17 km/zi, 6-8 ore/zi, răsărit la ora 6:34 și apus la ora 20:24;

 

Cerințe:

  • stare de sănătate bună, condiție fizică peste medie, o minimă experiență montană, set echipament complet.

 

Traseu:

  • joi: regrupare seara de joi în parcarea Motel Dumbrava, instalat tabăra de corturi într-o poienița din zonă peste Cerna.
  • vineri: Cheile Țăsnei, crovurile, Poiana Beletină, Poiana Sanunilor, apus pe Vf lui Stan.
  • sâmbătă: Rezervatia Vârful lui Stan și o incursiune pe moșii la conace și geanțuri Mehedințene printre pomi în floare. Răsărit din Culmea Mazdronea și conacele de sub crovuri, Geanțul Țăranulu, poiana Ursica, poiana Diconi, Geanțul Cernei, poiana Medved și altele.
  • duminică: Herculane, Crucea Albă, Cheile Jelărăului, Izvorul Jelărău, Vf Șușcu, Cărarea Pisicii, Vf Domogled, Cheile Feregari.

OBS:
-vom campa în regim de bivuac în zonele permise.
-traseul poate suferi modificări în funcție se componența grupului și vreme, planul este de a prinde un apus pe Vf lui Stan și un răsărit din Culmea Mazdronea.

 

Organizare:

  • tura este oferită gratuit de către CAR Cluj și se adresează membrilor și simpantizanților.
  • se vor respecta toate măsurile SARS-CoV-2 în vigoare la data desfașurării evenimentului.
  • transportul va fi cu mașinile personale iar înscrierile se vor face mai jos, apasati butonul albastru "ma inscriu".

 

Tura va reprezenta o ocazie excelentă de a testa îmbrăcămintea îndrăgită în rândul membrilor CAR, îmbrăcaminte sport din lână merinos fabricată în Romania, MERINITO !

>>>https://merino-shop.ro

coordonator: Ovidiu Motioc
info: 0740-539253

 

Parteneri