Jugul Intracarpatic, Culmea Prisnelu

Jugul Intracarpatic, Culmea Prisnelu

Perioadă
21 Ian 2024
Dificultate
Ușor
Coordonatori
Horațiu P.
Descriere

Cea de-a doua drumeție din seria de drumeții geografice ne va purta pașii pe Culmea Prisnel, o culme cu vârfuri mai scunde de 700 m altitudine. Plecăm din satul Vărai, de lângă biserica de lemn și urcăm pe drumul care merge pe lângă Valea Caselor și trecem printr-o șa mică spre satul Vălișoara. Coborâm ușor pe sub masivul calcaros până în sat după care prindem un drum de care la dreapta care ne urcă pe un picior până pe vârful Prisnelul Vălișoarei. De aici păstrăm poteca de pe culmea principală până ajungem pe cel mai înalt vârf al culmii, ținta drumeției noastre, Prisnelul Văraiului. După pauza de pe vârf o să coborâm până pe Culmea Cornu Pleșii pe care o urmăm pe creastă matematică pentru a avea priveliști cât mai ample. Ajungem în partea estică a culmii unde o să găsim un drum care ne coboară în Vărai.

Traseele nu sunt marcate. Drumeția va avea în jur de 16 km, cu un total de 700 m diferență de nivel pozitivă, va fi în circuit și estimăm că va dura 7-8 ore. La coborâre o să avem și porțiuni de traseu pe drumuri de țară, asfaltate. Sunt și copii în grup și ne vom opri să facem poze sau să admirăm peisajul. Ca urmare, nu o să mergem în ritm alert. Ne așteptăm la pauze de 5 - 10 minute după fiecare oră de mers. Nimeni nu este lăsat(ă) în urmă. Sugerăm ca cei care au ritm mai rapid să aștepte periodic grupul pentru regrupare și să păstrăm în permanență contactul vizual. Pe cel mai înalt vârf facem o pauză de 15 minute, pentru a lua prânzul și a face poze. O geacă groasă și un ceai cald vă ajută să nu vă fie frig pe timpul pauzei. 
Această drumeție are și un caracter exploratoriu. Se vor considera firești abordarea de porțiuni fără drumuri sau chiar fără poteci, coborâri sau urcari pe pante mai abrupte (dar care nu necesită echipament sau abilități tehnice), traversarea de pâraie, parcurgerea de porțiuni cu noroaie sau zăpadă udă, întâlnirea cu turme de oi, cirezi de vaci și câini ciobănești. Avem experiență în abordarea acestor situații, însă e bine să știți la ce să vă așteptați.

Echipament necesar

- rucsac de tură cu husă impermeabilă;
- bocanci;
- parazăpezi;
- bețe de drumeție;
- haine tehnice adaptate drumeției într-un climat de iarnă;
- pufoaică sau geacă groasă pentru pauze confortabile;
- mănusi și căciulă de schimb;
- ciorapi de schimb și două pungi în cazul în care vă udați bocancii;
- lanternă frontală cu baterii de rezervă;
- ochelari de soare;
- termos, recipient cu lichide calde;
- mâncare, fructe, batoane energizante;
- telefon încărcat și acumulator extern;
- aplicațiile Mapy.cz și Munții Noștri instalate
- Hărțile Maramureș pentru cele două aplicații să fie descărcate pe telefon;
- opțional dar folositoare: crampoane antiderapante, dispozitiv electric pentru îndepărtarea câinilor agresivi.

Organizare

Activitatea este gratuită și se adresează atât membrilor CAR, cât și invitaților acestora.
Termenul limită pentru înscrierea în drumeție este sâmbătă, 20 ianuarie 2024, ora 20.00 .
În drumeție pot participa doar cei care se înscriu în prealabil la activitate pe pagina de internet a CAR Cluj și care confirmă participarea cu organizatorul până la termenul limită stabilit.
Ne rezervăm dreptul de a primi în drumeție doar participanții care au echipamentul corespunzător și care au confirmat participarea cu organizatorul.


Întâlnirea pentru plecarea în drumeție se face în localitatea Vărai în data de 21 ianuarie 2024, duminică, ora 10.00, în intersecția de la link-ul următor https://maps.app.goo.gl/1kfyCrwc39L1JZu68 . Participanții vor fi așteptați doar în limita sfertului academic (15 minute). Mașinile trebuie să fie echipate cu cauciucuri de iarnă.
Participanții sunt încurajați să se organizeze pentru car sharing pentru a minimiza impactul asupra mediului și pentru a reduce costurile de transport. Detalii despre transport se vor discuta pe WhatsApp sau se pot vedea în tabelul de organizare.


Singura metodă pentru a lua legătura în prealabil cu organizatorul este prin mesaje WhatsApp la numărul 0745397655.
În ziua drumeției recomand să sunați prima dată la telefon, pe voce. Nu garantez că o să fiu mult cu ochii pe telefon, pentru a vedea mesajele WhatsApp în timp util. Dacă nu pot răspunde sau nu am semnal, lasați totuși un mesaj pe WhataApp și SMS.

Înscrieri în tură

Înscrierile se deschid imediat după publicarea activității pe pagina de internet a CAR Cluj, respectiv în data de 18 ianuarie 2024.