Hășmaș - Pe drumurile apelor

Hășmaș - pe drumurile apelor

0
/
15
Perioadă
05 - 07 Aug 2022
Dificultate
Mediu
Coord.
Titus H.
Descriere

Trei zile în care vom parcurge chei, cheițe și canioane de pe cursul unor afluenți ai Bicazului: Bicăjelul și Lapoșul. Locuri puțin umblate, sălbatice, în care vom avea de trecut peste bolovani imenși, udați sau nu de ape, prin bulboane adânci cu apa de smarald și prin canioane înguste, din care abia se vede albastrul cerului. Prima zi va fi dedicată Lapoșului și împrejurimilor sale. În cea de-a doua vom avea de înfruntat apele tumultoase ale Bicăjelui, cu multe sectoare de tip canion, cascade și ape adânci. Iar duminică, zi mai scurtă, vom sta mai mult la soare în zona Piatra Glodului - Munticelu - Cheile Șugăului.

 

Traseele nu sunt lungi sau cu diferențe mari de nivel dar necesită experiență în abordarea zonelor de tip chei înguste, cu cățărare elementară peste bolovanii din albie și trecerea unor sectoare cu apă (destul de) rece și adâncă până la piept (cel puțin!)

Traseele propuse sâmbătă și duminică nu se pot parcurge, decât dacă debitul apelor este normal (preferabil scăzut) și vremea este călduroasă, ceea ce poate duce la amânarea turei sau la o reconfigurare substanțială.

 

-vineri Cheile Lapoșului și Piatra Bardos. Vom parcurge mai întâi sectorul de chei din partea inferioară a Lapoșului, pornind chiar de la confluenta lui cu Bicazul. Vom înainta, pe cât posibil, chiar pe cursul apei, depășind prin cățărare pragurile peste care pârâul formează numeroase cascade, până intersectăm poteca turistică (TR). De aici vom părăsi firul apei și vom urca pieptiș până în poiana numită Câmpul Bardosului, apoi pe linia de cumpănă a apelor până pe Piatra Bardos – punct de belvedere. Urmează o coborâre abruptă până în drumul Lapoșului, pe care vom urca doar puțin, urmând a-l părăsi ceva mai sus pentru a reveni in firul Laposului si a urca pe la Șodron, până în Cupășeni. Închidem tura printr-o coborâre pe marcaj până la locul de campare. În funcție de nivelul apei, putem parcurge integral Lapoșul păna la Șodron, trecând printr-un alt canion.

 

-sâmbătă Cheile Bicajelui. Deși punctul de confluență cu Bicazul este practic la șosea, cheile Bicăjelului oferă multe surprize. Poteca turistică parcurge, în general la mare distanță de cursul apei, doar o mică parte a ultimului sector de chei, cel de la confluența cu Bicazul. Cum sunt destule zone în care apa este adâncă și rece, vom lăsa parcurgerea cheilor mai către prânz și vom începe ziua cu un circuit al Pietrei Poienii, prilej de a admira de sus întregul traseu pe care-l vom parcurge în a doua parte a zilei. Coborârea o vom face direct către Serpentina Mare, de unde vom urma pe o scurta bucată șoseaua, pentru a intra de la Podul Ungurilor pe Bicăjel. Urmăm marcajul BG până trecem puntea suspendată peste Bicajel iar de aici, îl părăsim și urmăm firul apei. Ne facem încalzirea trecând peste bolovani și mici cascade, pentru a ajunge în primul canion, care se termină la cascada mare de pe pârâul Cighenilor. Imediat după aceasta, intrăm într-un alt canion, mult mai lung, cu ape mai adânci și învolburate. Cum deja ne-a cam luat frigul, vom saluta cu bucurie următoarea porțiune mai luminoasă și cu ape mai domoale. Finalul ne va aduce iar între pereți înguști și prin ape adânci după care ne vom bucura de căldura soarelui în Poiana Florilor și de o urcare sănătoasă în șaua Țifrea, urmată de coborârea către tabără.

 

-duminicătraseul acestei zile va fi în zona Cheilor Șugăului – Piatra Glodului

Strângem tabăra și coborâm cu mașinile până la intrarea în localitatea Bicaz Chei. Urcam la cabana Ecolog, aflată sub impunătorul perete al Pietrei Glodului și apoi urmăm traseul TR ce ne conduce prin partea de jos a crestei Munticelului până într-o strungă. De aici urmează o coborâre mai tehnică, prevăzută cu cabluri, pe jgheabul cu Luși. Coborâm apoi o limbă de grohotiș ce ne duce cu gândul la Piatra Craiului până intersectăm marcajul PG. Conduși de acesta vom trece prin Peștera Tunel și pe lângă Peștera Munticelu (închisă) apoi vom coborî pe cealaltă parte a Pietrei Glodului, înapoi la șosea. Ca bonus și dacă apa nu e mare se pot parcurge mini Cheile Șugăului (200 m) până la Cascada Mare.

 

În funcție de vreme traseele pot suferi modificări.

La fel, în caz de vreme nefavorabilă tura se poate amâna.

 

Organizare:

  • tura este oferită gratuit de către CAR Filiala Cluj și se adresează membrilor și simpantizanților CAR.

  • se vor respecta toate măsurile de prevenire SARS-CoV-2 în vigoare la data desfașurării evenimentului.

  • transportul va fi cu mașinile personale iar înscrierile se vor deschide cu trei saptamani înaintea turei.

  • membrii CAR vor avea prioritate la repartizarea locurilor în tură dacă vor apărea restricții.

Vă aștept cu drag.