"Casa Liftului"

Hălăduind prin cotloanele Hășmașului

12
/
15
Perioadă
20 - 22 Mai 2022
Dificultate
Mediu
Coord.
Titus H.
Descriere

Munții Hășmaș cuprind o mare diversitate de forme de relief, de la culmi domoale și fânețe pline de flori, până la abrupturi impunătoare și chei înguste străjuite de pereți ce se înalță până în albastrul cerului.

Deși este o zonă intens circulată, datorită DJ 12C care face legătura dintre Transilvania și Moldova străbătând Cheile Bicazului, imediat ce ieși de la șosea dai de o alta lume. O lume a liniștii întrerupte doar de vânt, de vreo talangă sau de murmurul apelor. Pe poteci mai mult sau mai puțin umblate, poți ajunge destul de ușor pe marginea unor abrupturi de sute de metri, de unde privirea poate coborî în adâncul cheilor sau zbura până departe către Ceahlău sau peste podiș până în Făgăraș, dacă vizibilitatea o permite (de obicei toamna și iarna).

Poienile smălțuite de flori sau micile balcoane pline de iriși de prin abrupturi fac si ele deliciul unor ture de primăvară și nu numai. La fel si ciopoarele de capre negre de prin Suhardul Mic, Piatra Vithovoș sau abrupturile Hășmașului Mare.

 

Mai multe informatii la:

www.cheilebicazului-hasmas.ro (cam sec) sau

http://www.montaniarzi.ro/paradisul-de-roca-din-padurea-seculara-parcul-cheile-bicazului-hasmas/

 

Vineri

Lumea de piatră a Bardosului și Bârnadu - un sat uitat de timp

Începem cu un clasic al zonei pe o poteca folosită de alpiniști la retragerea din traseele ce parcurg verticalele de stâncă din zona Polițele Bardosului. Urmând-o pe aceasta vom trece mai întâi pe sub Piatra Altarului, apoi pe deasupra impunătorului perete de la Polițele Bardosului până pe creasta aeriană a Santinelei de la Gâtul Iadului. De aici vom folosi o potecă mai puțin umblată, ce merge paralel cu șoseaua ce trece prin Gâtul Iadului dar la mare înălțime, în final coborând la drumul Bârnadului pe care-l vom urma pe o mica porțiune. Urmează urcușul prin Dosul Bardosului până pe Piatra Bardos și apoi o coborâre abruptă până în același drum forestier. De aici lăsîm pietrele în urmă și ne îndreptăm spre plaiurile pline de flori ale Ciurgăului, ca in final să coborâm prin cătunul Bârnadu până la șosea, chiar în dreptul Cheilor Șugăului.

 

Sâmbătă

Tainele Surducului și poienile sale

Ca și în ziua precedentă vom începe cu zona cheilor și a pereților ce străjuiesc șoseaua, de data asta pe partea opusă (vârful Surducului). Urcușul pănâ pe Surduc va fi tot pe poteca alpiniștilor. Vom vedea iar panglica șoselei și mașinile ca niște furnici din “Casa liftului” cum a botezat Paul, un prieten, una din belvederi.

Urmând să continuăm prin locuri mai domoale, prin fânețele pline de flori de pe muntele Surduc si Arsita Dăndenilor.

 

Duminica

Grădina Zânelor și Sudardul Mic

O zi cu un traseu ceva mai tehnic, care presupune cățărare elementara și trecerea unor pasaje mai expuse.

Se pleacă din valea Cupașului, pe la peștera Suhard (mai mult o grota - acum închisă) și apoi pe brânele și pe creasta stâncoasă ce mărginește amfiteatrul stâncos numit Grădina Zânelor. Și chiar este o grădină, plină de stânjenei și o mulțime de alte flori, plus nelipsitul ciopor de capre negre.

La final, se iese întâi chiar pe buza pereților ce străjuiescgrădina”, cu priveliști frumoase spre Ceahlău și zona cheilor și apoi sus, pe vârful Suhardul Mic, de unde se vede Lacul Roșu.

Coborârea o vom face pe traseul turistic marcat cu TA, ce trece pe sub peretele sudic al Suhardului Mic.

 

În funcție de vreme traseele pot suferi modificări.

La fel, în caz de vreme nefavorabilă tura se poate amâna.

 

Organizare:

  • tura este oferită gratuit de către CAR Filiala Cluj și se adresează membrilor și simpantizanților CAR.

  • transportul va fi cu mașinile personale iar înscrierile se vor deschide cu trei saptamani înaintea turei.

  • membrii CAR vor avea prioritate la repartizarea locurilor în tură