Fagarasii, mai altfel

Făgărașii, mai altfel, ediția a 9-a

0
/
26
Perioadă
06 - 12 Sep 2021
Dificultate
Dificil
Coord.
Ovidiu M.
Serghei V.
Descriere

Vă propunem o tură mai altfel, ajunsă la ediția a 9-a, reluarea unei serii după o pauză de cațiva ani în Filiala Cluj a CAR, anterioarele fiind conduse de Dl Dinu și Marlene Mititeanu.

Caracteristic acestor ture este durata de 7 zile și diversitatea, nu vom parcurge doar poteca crestei principale ci vor fi parcurse și multitudinea de culmi nordice și sudice, acele porțiuni care vor putea fi parcurse în regim de drumeție sau cu scurte pasaje de cățărare elementară, folosind echipament tehnic minimalist, majoritatea în afara marcajelor turistice. Muchii, turnuri, țancuri, custuri spre nord cât și culmi mai blânde înierbate către sud.

Complexitate, vom avea zile cu ture mai lejere cu bagaj ușor din tabăra de bază, trasee alpine cu zone expuse și antrenante cu mici pasaje tehnice, dar și zile cu bagajul mare pe o parte dintre zonele marcate. În mare parte abaterile din creasta principală se vor limita la zona de gol alpin, evitând pe cât posibil pădurile și zonele mai joase.

Ediția a 9-a combină o parte dintre culmile parcurse la ediția din 2009 și 2014 dar vine și cu noutăti, după cum veți descoperi în descrierea traseului propus.

Relatări ale edițiilor din 2009 și 2014 găsiți mai jos:

http://www.dinumititeanu.ro/Fagarasii, mai altfel 2009

https://carcluj.ro/blog/fagarasii-mai-altfel-editia-2014

 Dificultate:

  • dificil;
  • traseu lung, durata 7 zile, 70-80 Km, cu diferența pozitivă de nivel de peste 7000 m, propune zone abrupte, expuse.
  • în zonele expuse se vor asigura participanții folosind echipament tehnic minimalist.
  • diferențe mari de nivel, urcări solicitante, coborâri care vor solicita genunchii.
  • parcurgerea în ritm intensiv, media 10-12 ore/zi, cu posibilitate de recuperare.

 Cerințe:

  • tura vizează membri CAR antrenați cu bagajul mare și turele de anduranță, o răsplată pentru cei care au un sezon regulat de drumeții cu cortul. Este necesară o stare de sănătate bună, condiție fizică peste medie, o minimă experiență montană, set echipament complet.

 Traseu:

Ediția a 9-a va planifica cea mai vestică porțiune aplină a Făgărașilor, vom parcurge creasta principală plus culmi nordice și sudice cuprinse între lacurile Bâlea și Avrig, având următorul program pe zile:

Z1: luni, ascensiunea în creastă cu bagajul mare din nord

ora 10:00 parcarea Râul-Mare, al Porumbacului, apoi pe marcaj TA Cabana Negoiu, Piatra Prânzului, apoi marcaj CR Strunga Ciobanului, Căldarea de la Strunga Dracului, nemarcat apoi instalare tabăra de bază

Z2: marți, bagaj de o zi, culmi nordice, Piscul Sărății/Muchia Tunsului cu revenire pe valea Laita

Base-Camp la Căldarea de la Strunga Dracului, marcaj CA Căldarea Ciobanului, apoi nemarcat Vf La Podeiu, Vf Steghiilor, Burianu Mic și Mare, Vf Ferăstrăul, Vf La Lacuț, Vf Furca Tunsului, coborâre V Laita, urcare pe valea Laita apoi urcare în Căldarea de la Strunga Dracului. Un circuit cu revenire în Base-Camp în afara marcajelor.

Z3: miercuri, bagaj de o zi, culmi sudice

Base-Camp, BR Strunga Doamnei, apoi nemarcat Vf Lespezi, Vf Călțun pe custură sau pe ocolite(cum alege fiecare), cabana Piscul Negru (pe muntele Podeanu sau pe Piciorul Lespezilor, votăm la fața locului), Poaina Paltinului, Piscul Paltinului, Culmea Pisica, Vf Pisica, coborâm în Caldărușa Lungă, Lacul Paltinu, refugiul Balea Tunel unde vom înopta și ne vom realimenta cu provizii.

Z4: joi, bagaj de o zi, pe custuri nordice, Muchia Bâlei și Muchia Laita

refugiul Bâlea Tunel, Fereastra Bâlei, Vf Paltinu, Șaua Bâlii/Doamnei, Muchia Bâlei, coborât în valea Doamnei, urcat pe Muchia Laita, Vf Laita, Vf Lăițel, Lac Călțun, Base Camp în Căldarea de la Strunga Dracului. Custurile se vor parcurge cu asigurare pt participanți și vor fi opționale, va exista posibilitatea unei alternative, plimbări la cascade în Căldarea Doamnei și regrupare pe Vf Laita.

Z5: vineri, bagaj mare, mutat tabăra în Căldarea Puha

strâns tabăra de corturi, Vf Negoiu, BR Șaua Cleopatrei, BR Custura Sărății, Vf Șerbota, refugiul Scara, CA+CG Șaua Puha, Căldarea Puha, instalat tabăra de corturi

Z6: sâmbătă, bagaj de o zi, custurile Ciortea, Boia și culmi sudice

Căldarea Puha, Șaua Scara, Vf Scara, Lacul Avrig, Tunu Lacului, Vf Ciortea Vest, Vf Ciortea Est, Custura Boia, Vf Boia, Vf Mâzgavu, Vf Pietriceaua, culmea Pietriceaua, valea Grohotișul, Șaua Galbena, Vf La Piatra Tăiată, Vf Grohotișului, Vf Ciortea Vest, Vf Ciortea Est, Base Camp pe sub Vf. Scara prin nord.

Z7: duminică, strâns tabăra de corturi și retur la mașini

 Șaua Puha, CA Cabana Negoiu, parcare.

OBS:

Programul pe zile al turei va fi adaptat condițiilor meteo.

 Organizare:

  • tura este oferită gratuit de către CAR Filiala Cluj și se adresează membrilor CAR de pretutindeni sau invitați ai acestora.
  • se vor respecta toate măsurile/regulile sanitare în vigoare la data desfașurării evenimentului.
  • transportul va fi cu mașinile personale iar înscrierile se vor face în grupul intern.

 

coordonatori:

logistică Ovidiu Motioc

tehnic Serghei Suslov