Lac Belis

Acțiune de igienizare a Lacului Beliș

0
/
170
Perioadă
05 - 06 Iun 2021
Dificultate
Ușor
Coord.
Ovidiu M.
Descriere

Munți mai curați, suflete mai curate! Sărbătorim Ziua Mondială a Mediului printr-o acțiune de igienizare prin voluntariat a lacului Beliș.

CAR Filiala Cluj în parteneriat cu adm. Parcul Natural Apuseni și suportul „Ture cu caiacul” vă propun o acțiune pe apă din caiac sau canoe și pe uscat în jurul lacului, două echipe împărțite pe grupe de acțiune, cu durata a două zile din tabăra de bază.

Lacul Beliș reprezintă una dintre perlele Munților Apuseni, un lac artificial de acumulare format pe cursul râului Someșul Cald, la confluenta munților Gilaului, Vlădeasa și Muntele Mare, la o altitudine de 990 m.

Frumusețea locului precum și proximitatea cu Stațiunea Fântânele atrage anual numeroși vizitatori, din păcate nu toți prieteni cu natura și munții noștri dragi, lucru dovedit de mormanele de pet-uri și gunoaie prezente în zona lacului care completează deșeurile sosite pe văile Someșului Cald și Beliș din sate/cătune din amonte. Făcând și noi parte din categoria celor care iubesc natura, ne implicăm în acțiuni directe de educație și conștientizare.

Acțiunea va necesita un număr minim de 84 de voluntari până la maxim 168 pentru ambele zile, care vor acționa pe o circumferință de 66,4 km în jurul lacului și pe luciul de apă, pe o distanță de aproximativ 25 km în linie dreaptă. Vom fi organizați pe tronsoane în echipe pe uscat și grupe pe apă.
Nu este necesară experiența anterioară la caiac/canoe, voluntarii vor beneficia de instructajul necesar.

Caiacele si canoele ne sunt oferite de parteneri în eveniment: Ture cu caiacul, Adventure Center, Outdoor Experience si Master Adventure. 

Program:

 • vineri: ne vom regrupa dupa amiază în tabăra de bază, montare corturi în tabăra de bază unde vom face un instructaj referitor la organizarea pe echipe și vom preda pachetul de voluntar.
 • sâmbătă: acțiunea pe brațul Someșului Cald, urmată de o seară de folk cu Adriana Andreica și degustarea unui gulaș la ceaun preparat tradițional în tabăra de corturi.
 • duminică: acțiunea pe brațul Văii Belișului și barajul, urmată de sesiuni foto/video, curățarea caiacelor și canoelor, debarasarea taberei de bază și schimb de impresii.

Organizare:

 • căutăm voluntari dispuși să se implice în acțiunea de igienizare din caiac/canoe sau de pe uscat.
 • acțiunea este dedicată muntelui, naturii și curățeniei de ziua mediului, pot participa toți iubitorii de munte și natură care vor să ne susțină în acțiunea de a avea munți mai curați.
 • cazarea va fi în corturile personale ale voluntarilor, în locul amenajat și indicat de organizator.
 • cina va fi oferită de organizatori în seara de sâmbătă, de ziua mondiala a mediului, preparate tradiționale la ceaun, cu/fără carne în tabăra de bază.
 • voluntarii vor trebui să dispună de hrana proprie pentru dejun și gustări în teren în timpul acțiunii.
 • se vor respecta toate măsurile/regulile de prevenire SARS-CoV-2 în vigoare la data desfașurării evenimentului, ne vom grupa conform regulilor.
 • transportul va fi cu mașinile personale 
 • pentru înscrieri se va folosi formularul de mai jos:

>>>https://forms.gle/ixwu2Uc2cdSzVqWB6

coordonatori: Timea Izsak, Ovidiu Motioc și Florin Petre, mediu: Laura Epure

voluntariat media: Dep FOTO CAR Cluj prin Gabriel Păcurariu

galeria foto: Administrația Parcul Natural Apuseni

 

Mulțumim partenerilor și sponsorilor care susțin acțiunea: Brinel, NetMatch, Vector Direct Properties, Hailabeliș, Rock'n Snow, Constructii Comert S&Z, Rolicom, LogicGreen, Music Hub, Salvamont Cluj, Primăria Beliș